Tyske kristendemokrater i åben magtkamp om, hvem der skal afløse Merkel

CDU’s ledelse peger på den udskældte partiformand Armin Laschet som kanslerkandidat ved det tyske valg om et halvt år. Men Laschets CSU-rival, den populære Markus Söder, nægter at give sig uden kamp

CDU’s ledelse peger på den udskældte partiformand Armin Laschet (tv), men den populære formand for søsterpartiet CSU, Markus Söder (th.), vil også gå efter kanslerposten og bruger meningsmålingerne som argument.
CDU’s ledelse peger på den udskældte partiformand Armin Laschet (tv), men den populære formand for søsterpartiet CSU, Markus Söder (th.), vil også gå efter kanslerposten og bruger meningsmålingerne som argument. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix.

Flink, ikke særlig spændende og håbløst upopulær i befolkningen. De tyske kristendemokrater har efter alt at dømme peget på deres kandidat til kanslerposten, når tyskerne den 26. september går til forbundsdagsvalg. CDU’s præsidium og bestyrelse meddelte i går, at de støtter Armin Laschet, som for tre måneder siden blev valgt til CDU-partiformand med et snævert flertal.

Valget af den 60-årige katolik og ministerpræsident for delstaten Nordrhein-Westfalen kommer for mange som en overraskelse, da Laschet netop beskrives som skitseret ovenfor og samtidig har gjort en ualmindelig dårlig figur i Tysklands kraftigt genopblussede coronakrise. I befolkningen og blandt mange kristendemokratiske politikere har Laschets rival Markus Söder, formand for CDU’s bayerske søsterparti CSU, stået som en langt mere oplagt kandidat, og Söder nægter at opgive ævred uden kamp.

”Vi kan ikke bare frakoble os flertallet af befolkningen,” sagde han i går og mindede om, at det er i det borgerlige Sydtyskland, at flertallet til de to unionspartier plejer at blive sikret, efter at CSU’s præsidium enstemmigt havde peget på Söder som borgerlig kanslerkandidat.

Bayerns ministerpræsident har gjort sig uhyre populær under sundhedskrisen, 56 procent af tyskerne ser ham ifølge en ny Forsa-måling som bedst egnet til kanslerposten, og selv flere CDU-politikere har åbent opfordret Laschet til at vige til side for Söder. Til sammenligning er Armin Laschet bundscorer blandt tyskerne, da kun 23 procent ifølge Forsa-målingen har tillid til, at han kan løfte kanslerposten, når Angela Merkel efter 16 år forlader tysk politik. Selv de nærmest pulveriserede socialdemokraters kanslerkandidat er mere populær end Armin Laschet.

Ikke desto mindre bakker CDU’s formandskab enstemmigt op om Laschet, bekræftede delstaten Hessens CDU-ministerpræsident Volker Bouffier efter et møde i præsidiet i Berlin i går.

”Vi anser ham for at være usædvanligt egnet,” sagde Bouffier ifølge tyske medier og betonede, at Laschet nu skal arbejde tæt sammen med Söder i valgkampen.

Men den udtalelse kom før Söders og CSU’s udmelding om at ville lodde stemningen i baglandet, før der bør træffes en endelig afgørelse sidst på ugen.

CDU og det bayerske søsterparti CSU har siden efterkrigstiden stillet med én kanslerkandidat og fungeret som en politisk enhed, ”men det kan kun lade sig gøre, hvis CDU og CSU forbliver meget tæt på hinanden”, sagde Bouffier med henvisning til, at det åbne kandidat-spørgsmål har ført til store spændinger i CDU/CSU, som i forvejen rasler ned i meningsmålingerne.

Og selvom Söder ikke kan blive kanslerkandidat udenom CDU-ledelsen, udstiller valget af Laschet, at de tyske kristendemokrater er plaget af rådløshed og intern splittelse.

For tre måneder siden var håbet hos mange, at den nyvalgte CDU-formand kunne udfylde noget af det gigantiske tomrum, som den stadig stærkt populære Merkel efterlader. Men Laschets omdømme er ”ramponeret”, og den folkelige opbakning til ham ”katastrofal”, konstaterer Süddeutsche Zeitung.

”I de seneste måneder har han alt for ofte reageret akavet og modsætningsfyldt under pres. Men det er netop under pres, at man forventer suverænitet og styrke af en potentiel kansler,” skriver avisen.

Men CDU-formanden besidder også en vigtig evne, som hans bayerske rival ikke mestrer. Laschet er en langt bedre diplomat og har ry for at kunne samle. Söder har omvendt en tendens til at provokere og fremhæve sig selv. Söder har i langt højere grad end nogen anden tysk politiker – herunder Laschet og den tørre detalje-rytter Merkel – formået at brænde igennem med sætninger som ”den, der er troende, skal bede om, at Tyskland ikke bliver ramt for hårdt”. Men nyhedsmagasinet Der Spiegel betegner ham samtidig som ”en mand uden principper og karisma, herskesyg, men succesfuld”.

Formelt set har CDU endnu ikke taget stilling til, hvem der bliver kanslerkandidat, eller hvordan det konkret skal afgøres. Laschet opfordrede i går til en hurtig afklaring.

”Jeg glæder mig meget over den store opbakning,” lød det fra ham på et pressemøde.

Præsidiets opbakning til Laschet er en gave til det fremstormende miljøparti De Grønne, som for første gang i partiets historie vil stille med en kanslerkandidat. Havde kristendemokraterne peget på Söder, skulle De Grønne kæmpe mod en kandidat, som de seneste år mere eller mindre har gjort De Grønnes dagsorden til sin egen.

De Grønne ligger kun fem procentpoint bag CDU/CSU i den seneste måling, og mange kristendemokrater er stærkt nervøse over, at en regeringsdannelse udenom CDU begynder at ligne en mulighed. Noget, Söder heller ikke undlod at minde om i går forud for det, han kaldte den mest vanskelige valgkamp siden 1998. Dengang tabte CDU efter 16 år med Helmut Kohl som kansler magten til SPD – og De Grønne.