Tyske lærere er rådvilde over for islamisme i skolerne

Antisemitisme er et problem i tyske skoler, og lærerne har ikke lært at imødegå radikalisering, mener professor bag den aktuelle bog ”Islamisme i skolen”

Tyske lærere er ikke klædt på til at gennemskue og håndtere det stadig mere udbredte problem med radikalisering hos elever og studerende fra muslimske familier, siger Karsten Jung, dr. theol og professor i religionspædagogik med speciale i børn og unges religiøse udvikling og leder af forskningscentret for religionspædagogik ved KFUM’s højskole i Kassel i Tyskland.
Tyske lærere er ikke klædt på til at gennemskue og håndtere det stadig mere udbredte problem med radikalisering hos elever og studerende fra muslimske familier, siger Karsten Jung, dr. theol og professor i religionspædagogik med speciale i børn og unges religiøse udvikling og leder af forskningscentret for religionspædagogik ved KFUM’s højskole i Kassel i Tyskland.

Det var en personlig oplevelse, der blev afgørende for, at professor Karsten Jung udgav en bog om islamisme på tyske skoler. Han burde have set det komme, siger han i dag: En af hans studerende, en lovende ung mand, fulgte for et par år siden hans undervisning. Så en dag var den unge mand væk. På Facebook skrev han, at han var rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

”I dag ville jeg få øje på de små træk. Han holdt for eksempel op med at have kontakt til kvindelige studerende. Men jeg så dem ikke dengang,” siger Karsten Jung.

Han er så langtfra den eneste. For tyske lærere er ikke klædt på til at gennemskue og håndtere det stadig mere udbredte problem med radikalisering hos elever og studerende fra muslimske familier, vurderer professoren. Noget tyder på, at han har ret:

En undersøgelse foretaget blandt 27 lærere på 21 skoler i Berlin viser, at skolerne har massive udfordringer med islamistiske og antisemitiske synspunkter blandt elever med arabisk og tyrkisk baggrund.

Udtrykket ”du jøde!” er almindeligt brugt som skældsord i skolegården, og det er ”nærmest umuligt” at undervise om Mellemøsten, fortæller en bekymret lærer i rapporten. Den blev præsenteret i sidste måned af Berlins socialdemokratiske undervisningssenator, Sandra Scheeres, og American Jewish Committee.

Ifølge rapporten, som tegner et stemningsbillede, udøver et mindretal af muslimske elever social kontrol over flertallet, og halvdelen af lærerne beretter, at især muslimske piger er under pres for at efterleve konservative muslimske idealer. Lærere beretter også om elever, der ikke anerkender undervisningen, og de efterlyser hjælp til at løse problemerne.

”Problemerne er mere udbredt, end mange måske går og tror,” siger Karsten Jung, som er professor i religionspædagogik og redaktør på bogen ”Islamisme i skolen”, som udkom i marts.

”Som tyske medier har rapporteret, hører man næsten dagligt antisemitiske fordomme og kommentarer. Men problemerne rækker langt videre,” siger han og påpeger, at flere end 900 studerende i Tyskland er taget til Mellemøsten som jihadister, og myndighederne frygter i øvrigt et voksende islamistisk voldspotentiale i Tyskland.

Karsten Jung kan genkende lærernes ønske om hjælp. Hans personlige oplevelse fik ham til at søge oplysning om, hvordan man som lærer kan imødegå radikalisering, men han fandt intet, og derfor besluttede han sig for at udgive en bog om emnet.

Danske skoler har lignende udfordringer, sagde undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et interview i Kristeligt Dagblad i fredags. Ministeren opfordrede til mere islamkritik i skolerne og efterlyste, at svære diskussioner om religiøse teksters syn på kønnenes ligestilling, jøder og homoseksuelle skal ”frem i klasselokalet”.

Det er initiativer, Karsten Jung også gerne vil fremme i Tyskland. Mange lærere har berøringsangst over for problemet, mener han.

”Muslimsk antisemitisme er et nyt problem, og lærere har oftest store vanskeligheder med at håndtere det, fordi der er tale om migranter. Lærerne vil gerne være tolerante og frygter at blive kaldt intolerante, hvis de irettesætter en migrant, selvom han siger noget antisemitisk,” siger Karsten Jung.

Samtidig har man fejlagtigt troet, at man kunne bruge tyske skoleprogrammer mod højreekstremistisk antisemitisme til også at bekæmpe muslimsk antisemitisme. Men mens højreekstremister har meget lav uddannelse og bruger antisemitismen til at fremme en ”positiv” selvopfattelse ved at se ned på andre, kommer muslimske ekstremister hovedsageligt fra højere sociale klasser, fortæller han.

”Deres motivation er religiøs, ’bekæmp dem, der ikke tror’, og ikke hovedsageligt politisk, selvom de kan have politiske mål såsom modstanden mod Israel. Det er grunden til, at de eksisterende programmer ikke fungerer efter hensigten,” siger han.

Hovedårsagen til radikalisering af børn og unge skal findes i nye, salafistiske moskéer, mener Karsten Jung. Tyskland er hjemsted for cirka 9200 salafister, alene i delstaten Nordrhein-Westfalen findes der 55 salafistiske moskéer, og næsten halvdelen af de salafister, der er rejst til Syrien eller Irak, var aktive i moskéer, viser en rapport fra den tyske efterretningstjeneste fra 2016.

”Der er antisemitiske tendenser i familierne, men jeg tror, at det største problem er nye former for moskéer, hvor radikale imamer er blevet meget sofistikerede i at formidle deres radikale verdensbillede. ’Normale’ moskéer har det samme problem som de fleste kirker: Deltagerne er gamle, og moskéerne er ikke attraktive for de unge. Men især de såkaldte salafistiske grupper kommer med attraktive tilbud, og de er desværre radikale. De unge er fra velstillede familier og har alt, de kunne tænke sig, bare ikke nære venner og en mening med livet. Moskéerne formår at tale de unges sprog og tilbyder dem denne mening ved hjælp af professionelle videoer og internetsider,” siger han.

Hidtil har tyske forskere og meningsdannere primært peget på sociale faktorer, når de skulle forklare radikalisering. Karsten Jungs bog er den første, der hævder, at problemet er religiøst, siger han. Han henviser til en undersøgelse, der viser, at 85 procent af de radikale muslimer, som bliver voldelige, kommer fra overklassefami-lier.

”Det er efter min mening ikke muligt at adskille problemet fra religionen islam, for islamister henviser til de samme kilder som ’normale’ muslimer. Når et ungt menneske bliver islamistisk, søger vedkommende svar, som kun religion kan give: Meningen med livet, Guds vilje, hvordan man skal leve. Hvis problemet er religiøst, bliver man nødt til at præsentere attraktive religiøse alternativer – en mere tolerant version af islam uden vold og antisemitisme. Det er ikke nok at sige, at antisemitisme eller islamisme er ’dårligt’. Det får blot eleverne til at føle sig skyldige og vil føre til yderligere radikalisering,” siger han.

Det kræver en massiv indsats at gøre noget ved problemet, mener Jung.

”Vi har brug for professionelle undervisere i den muslimske tro – men vi har ingen,” siger han med henvisning til, at mange ellers dygtige muslimske teologer i Tyskland ikke anerkendes af de muslimske samfund.

”Jeg håber, at bogen vil være en hjælp. Men den er næppe tilstrækkeligt.”