Kritik af tyske muslimer: Hvorfor hjælper I ikke jeres flygtende trosfæller?

Cirka halvdelen af de 400.000 flygtninge, der ifølge prognoser kommer til Tyskland i år, er muslimer. Hvorfor gør ingen muslimsk organisation eller moské noget for at hjælpe disse mennesker, spørger kurdisk leder

”Tyske muslimer har i årevis arbejdet på at give islam et image som en fredens og velviljens religion, men dette arbejde bringer flygtningene nu i fare, fordi de med deres flugt gør opmærksom på den humanitære katastrofe, der rent faktisk finder sted i de muslimsk prægede lande,” mener  landsformand for Det Kurdiske Samfund i Tyskland. Her er det en familie, som er flygtet til Tyskland fra borgerkrigen i Syrien. Foto:
”Tyske muslimer har i årevis arbejdet på at give islam et image som en fredens og velviljens religion, men dette arbejde bringer flygtningene nu i fare, fordi de med deres flugt gør opmærksom på den humanitære katastrofe, der rent faktisk finder sted i de muslimsk prægede lande,” mener landsformand for Det Kurdiske Samfund i Tyskland. Her er det en familie, som er flygtet til Tyskland fra borgerkrigen i Syrien. Foto:.

Et flygtningecenter, der står i flammer efter et overfald begået af hætteklædte nynazister, er altid godt stof i de tyske aviser. Det overses derimod ofte i medierne, at flertallet af tyskere reagerer ganske anderledes på den flygtningestrøm, der i øjeblikket ruller over Tyskland.

De humanitære organisationer fortæller, at tusindvis af tyskere de seneste måneder er begyndt at engagere sig på alle tænkelige måder i flygtningearbejdet: De stiller værelser til rådighed for asylsøgere og arbejder som frivillige uden løn med en række opgaver. Nu har beredvilligheden til at hjælpe flygtninge sat en debat i gang blandt landets muslimer.

Ali Ertan Toprak, der er landsformand for Det Kurdiske Samfund i Tyskland, langer hårdt ud efter sine muslimske trosfæller og roser i avisen Süddeutsche Zeitung de mange tusinde mennesker og også kirkerne, fordi de engagerer sig i arbejdet med at byde flygtninge velkommen.

”Netop den store hjælpsomhed, man møder blandt tyskere uden indvandrerbaggrund, har gjort mig eftertænksom. Når det kommer til stykket, er det cirka halvdelen af de 400.000 flygtninge, der ifølge prognoserne kommer til Tyskland i år, som er muslimer. Hvorfor har ingen muslimsk organisation eller moské indtil nu gjort noget for at hjælpe disse mennesker?”, spørger han og fortsætter:

”Mange muslimske organisationer og moskéer i Tyskland betragter vel disse flygtninge som forrædere over for islam. Tyske muslimer har i årevis arbejdet på at give islam et image som en fredens og velviljens religion, men dette arbejde bringer flygtningene nu i fare, fordi de med deres flugt gør opmærksom på den humanitære katastrofe, der rent faktisk finder sted i de muslimsk prægede lande.”

Ali Ertan Toprak opfordrer muslimerne til at tage ved lære af de kristne kirker, der er gode forbilleder, når det drejer sig om at hjælpe mennesker i nød, hvor-imod de muslimske organi-sationer efter hans mening dukker sig.

Ali Ertan Topraks udtalelser har gjort mange muslimer i Tyskland vrede. En af de skarpeste reaktioner kommer fra Murat Kayman, der har en ledende stilling inden for organisationen Tyrkisk Islamisk Union, Ditib. Han tager til genmæle i et interview med det katolske nyhedsbureau Kna:

”Mange moskéers menigheder yder et stort engagement for flygtninge: De har foræret flygtninge tøj, genstande og hjælpepakker, eller de har besøgt flygtningecentrene og tilbudt asylsøgerne hjælp i hverdagen. Muslimerne gør det, fordi de ser sig selv som en del af det tyske samfund og dermed også føler sig medansvarlige for, hvordan Tyskland modtager og hjælper mennesker i nød.”

Han mener, at Ali Ertan Toprak nedgør muslimers frivillige, ulønnede arbejde, fordi han enten er uvidende eller udannet.

I den protestantiske avis Sonntagsblatt kritiserer Ali Ertan Toprak ligeledes, at de muslimske menigheder er hurtige til at kræve solidaritet fra tyskerne, men at de ikke selv er aktive, når der for eksempel er tale om protester imod nynazisterne.

Til det siger Murat Kayman:

”I 2015 har indtil nu ikke alene 200 flygtningehjem i Tyskland været udsat for attentater, men også utallige moskéer, og i den forbindelse har man hidtil ikke hørt et eneste solidarisk ord fra Ali Ertan Toprak. Det er meget beklageligt, at Ali Ertan Toprak udnytter tusindvis af flygtninges sørgelige skæbne til at føre en overflødig organisationspolitisk skyttegravskrig.”

Det samme mener den tidligere leder af muslimernes Centralråd, Ayyub Axel Köhler.

” Jeg forstår slet ikke, at Ali Ertan Toprak kritiserer muslimerne. Adskillige moskéer har under ramadanen indbudt flygtninge til sukkerfesten, og vores menigheder er altid åbne for asylsøgerne,” siger han til avisen Münchener Merkur.

Ali Ertan Toprak får derimod støtte fra næstformanden i sin egen organisation. Mehmet Tanriverdi siger til det protestantiske nyhedsbureau idea:

”Når moskéerne indbyder flygtninge til at bryde fasten med sukkerfesten, er der tale om en rent symbolsk handling, og det er ikke nok. Mange kurdere betragter det som en selvfølge, at de deltager i kirkernes flygtningeinitiativer, og det burde andre muslimer også gøre.”