Tyskere demonstrerer mod angreb på jøder

Tyskere samledes i aftes i solidaritet med landets jøder, efter at jødisk formand har frarådet at gå med kalot

Adskillige berlinere deltog i går i aktionen ”Berlin bærer kalot”. –
Adskillige berlinere deltog i går i aktionen ”Berlin bærer kalot”. – . Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix.

Tyskere samledes i aftes i en række byer til demonstration i solidaritet med landets jøder. Solidaritets-demonstrationerne finder sted, efter at to mænd for en uge siden blev angrebet i berliner-bydelen Prenzlauer Berg for at gå med jødisk kalot. Et af ofrene blev slået med et bælte, mens gerningsmanden råbte ”yahudi”, arabisk for jøde.

Hændelsen fik formanden for Jødernes Centralråd i Tyskland, Josef Schuster, til at fraråde jøder at gå med kalot i byområder, hvor det kunne bringe dem i fare. Schuster siger, at det ”i princippet” ville være bedst frit at vise ens tro, sådan som det sker i en aktuel kampagne, ”Berlin bærer kalot”, arrangeret af det jødiske samfund, og som hovedstadens aviser i går bakkede op om med kalotter på forsiderne.

”Men trods dette vil jeg faktisk blive nødt til at råde individer mod åbent at vise sig i større byområder med en kalot på hovedet,” siger han.

En 19-årig syrer har meldt sig til politiet for angrebet i Berlin, efter at episoden har vakt harme over hele Tyskland. Tysklands socialdemokratiske udenrigsminister, Heiko Maas, lagde i går et foto af sig selv i profil med en kalot på hovedet på Twitter med ordene: ”Ethvert angreb på jødisk liv i Tyskland retter sig mod os alle”.

”Når unge mænd trues, blot fordi de bærer en kalot, må vi vise, at de ikke er alene. Vi må aldrig tillade antisemitisme at blive almindeligt igen i Tyskland,” skrev ministeren forud for gårsdagens demonstration.

Formand for Muslimernes Centralråd i Tyskland, Aiman Mazyek, kalder had mod jøder for en synd.

”Antisemitisme, racisme og had er store synder i islam, derfor vil vi heller aldrig tolerere dem,” siger han til regionalavisen Rheinische Post.

Hans kommentar kommer, efter at den kristeligt demokratiske forbundskansler, Angela Merkel, i weekenden sagde til israelsk tv, at ”flygtninge og andre mennesker af arabisk oprindelse bringer en anden form for antisemitisme ind i landet”. Tyskland har været vidne til en række episoder, hvor jøder er blevet angrebet af mennesker med muslimsk baggrund.

”Vi tager det meget alvorligt, at der er antisemitisme til stede blandt nogle flygtninge,” sagde Mazyek og tilføjede, at centralrådet organiserer møder mellem jøder og flygtninge og arrangerer besøg ved mindesmærker i tidligere koncentrationslejre.

Seks millioner jøder mistede livet som følge af nazisternes forfølgelser. I dag skønnes der at bo cirka 200.000 jøder i Tyskland.