Tyskere samledes til bøn på banegård efter drab på dreng

En mindegudstjeneste satte skik på ophidsede demonstranter på hovedbanegården i Frankfurt, efter en eritreisk mand mandag skubbede en otteårig dreng ud foran et tog. Manden er øjensynligt psykisk syg, men drabet er alligevel blevet en brik i den tyske kulturkamp

Sørgende var tirsdag aften samlet i en fælles bøn for den dræbte otteårige dreng foran banegårdsmissionen i Frankfurt. –
Sørgende var tirsdag aften samlet i en fælles bøn for den dræbte otteårige dreng foran banegårdsmissionen i Frankfurt. – . Foto: Frank Rumpenhorst/dpa/Ritzau Scanpix.

Stemningen på hovedbanegården i Frankfurt tirsdag aften var anspændt, demonstranter råbte og spyttede efter hinanden, som om hele den tyske polarisering i spørgsmålet om asyl og indvandring var klemt sammen ved den perron, hvor en otteårig dreng mandag formiddag var blevet skubbet ud foran et tog. Den formodede gerningsmand, en 40-årig mand fra Eritrea med bopæl i Schweiz, skubbede en kvinde og hendes søn ud foran et tog, moderen reddede livet, men sønnen blev påkørt og døde.

Mens politiet efterforsker den eritreiske mands motiver, var cirka 400 mennesker mødt op ved hovedbanegården, herunder cirka 50 højreekstremistiske demonstranter. Politiet måtte skille grupperne fra hinanden.

”Handlingen har intet med migration og flygtninge at gøre,” råbte en demonstrant mod højreekstremisterne ifølge avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung, mens en ældre herre opfordrede venstreorienterede Antifa-aktivister, der bar et banner med ordene ”Nationalisme ud af hovederne”, til at kaste sig ud foran et tog.

Først da repræsentanter for den katolske og den protestantiske kirke i Frankfurt kaldte til økumenisk sørgeandagt for den dræbte dreng foran banegården, faldt der ro over de fremmødte. Lederen af banegårdsmissionen, teolog Carsten Baumann, understregede, at gerningsmandens motiv ikke står klart, og advarede mod at drage forhastede konklusioner.

”Vi må udholde uvisheden,” sagde han ifølge det store lokale, landsdækkende dagblad.

”Vi kan ikke gøre andet end at stille os ved drengens og hans families side,” sagde Carsten Baumann og indledte et minuts stilhed.

Et alter var bygget til anledningen, og ansatte ved stationen såvel som det eritreiske samfund i Frankfurt deltog i andagten.

De højreekstremistiske demonstranter såvel som det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) har tilskrevet drabet en forfejlet asylpolitik under forbundskansler Angela Merkel siden flygtningekrisen i 2015.

”Hvor mange borgere skal egentlig ofres endnu på den grænseløse velkommen-kulturs alter?”, tweetede AfD’s parlamentariske gruppe.

Meget lidt tyder dog på, at den mistænkte gerningsmand passer ind i den fortælling. Manden er født i Eritrea, men har boet lovligt i Schweiz siden 2008, har tre børn og blev af schweiziske myndigheder betragtet som velintegreret, skriver avisen Süddeutsche Zeitung. Samtidig er det kommet frem, at han formentlig lider af psykiske problemer og var i behandling. Han skal også have forsøgt at skubbe en 78-årig kvinde ud foran et tog, og den tyske statsadvokat har tiltalt ham for drab og drabsforsøg.

Alligevel flyder de sociale medier over med polariserende debatter om indvandrere, betonede Carsten Baumann, som opfordrede deltagerne i sørgeandagten til ikke at tillade, at ”hadet griber om sig”. Deltagerne tog hinanden i hænderne under fremsigelsen af Fadervor, og andagten blev afrundet af Frankfurts socialdemokratiske overborgmester, Peter Feldmann.

”Vi kan ikke forstå den smerte, der har ramt denne familie, denne mor,” sagde han ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Spændingerne i Tyskland er i forvejen store efter en række brutale begivenheder de seneste måneder. Den 2. juni blev den kristendemokratiske politiker Walter Lübcke, som forsvarede flygtninge, myrdet af en højre-ekstremist i sit hjem i Hessen, samme delstat, som Frankfurt ligger i. Og den 23. juli blev en mand fra Eritrea skudt på åben gade i delstaten af en formodet højre- ekstremist.

Kansler Merkel har foreløbig forholdt sig tavs under den aktuelle tragedie og har overladt det til sin indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) at tale til den tyske offentlighed. Ifølge magasinet Cicero er det et bevidst træk, for kansleren associeres af mange tyskere med den omdiskuterede beslutning i 2015 om at holde grænsen åben for flygtninge. Tyskland har siden taget imod over en million asylansøgere, og den tyske flygtningedebat er stærkt polariseret.

Den mistænkte var ikke en del af flygtningestrømmen til Tyskland, men mange tyskere vil uvægerligt forbinde manden med kanslerens beslutning, påpeger chefredaktør Christoph Schwennicke i en kommentar.