Prøv avisen

Tyskerne er vilde med høflighed

Unge tyskere vil frem for alt vide, hvordan de skal opføre sig over for en arbejdsgiver og fremtidige kolleger. De er meget opsatte på ikke at dumme sig på arbejdet, fortæller Ronald Gresz, der er leder af en danseskole, hvor medlemmerne ikke alene lærer cha-cha-cha, men også god opførsel. - Foto: colourbox.com

I krisetider er gode manerer vigtige, mener tyskerne. Her er høflighed kommet på mode

I Tyskland er høflighed kommet på mode.

For eksempel har danseskolen Gresz i nærheden af Hamborg stor succes, fordi de unge her ikke alene lærer cha-cha-cha, men også god opførsel. De undervises i de regler, der gælder for god opførsel både på dansegulvet, ved selskabelige lejligheder og under jobsamtaler.

- De lærer for eksempel, hvordan de skal klæde sig på til en jobsamtale. God opførsel er på mode igen, siger danseskolens leder, Ronald Gresz, til avisen Hamburger Rundschau.

- De unge vil frem for alt vide, hvordan de skal opføre sig over for en arbejdsgiver og fremtidige kolleger. De er meget opsatte på ikke at dumme sig på arbejdet, fortæller han.

De unge deltager i seminarer ved siden af danseundervisningen, hvor de blandt andet lærer, hvordan man hilser korrekt på mennesker i større grupper og i hvilken rækkefølge, det skal ske. De lærer også bordskik, herunder hvilken gaffel, der hører til hvilken ret.

Danseskolen er blot et ud af mange eksempler på tyskernes voksende begejstring for høflighed. I en tid præget af økonomisk krise er høflighedskurser blevet populære, fordi gode manerer er en forudsætning for at kunne slå sig igennem på arbejdsmarkedet. Ifølge eksperter vil den internationale finanskrise kun styrke tyskernes behov for undervisning i takt og tone.

I en del områder i Tyskland hører det stadig med til god takt og tone at sige "De" til hinanden på arbejdspladsen. Det er for eksempel tilfældet på en lille skiltefabrik i det sydlige Tyskland.

- Jeg har altid sagt "De" til mine ansatte, og de skal også sige "De" til mig. Det er vigtigt at beholde distancen til folk. Ifølge et ordsprog hernede er det nemmere at sige "du er en idiot" end "De er en idiot", og det er der noget sandt i, siger fabrikkens chef, Evi Bichl.

Evi Bichl bor i det konservative Bayern, hvor det stadig er meget udbredt at sige "De". I det nordlige Tyskland og i hovedstaden, Berlin, bliver det derimod mere og mere almindeligt at sige "du".

Lidt forenklet sagt er "du" mest udbredt i de delstater, hvor socialdemokratiet har regeret længe og i kredse, hvor fagforeningerne har sat sit præg. "De" er derimod udbredt i de konservative delstater og i hierarkiske systemer, for eksempel militæret, hvor der lægges vægt på distance mellem folk.

Selvom brugen af "du" bliver mere og mere udbredt i nogle tyske kredse, vil det ifølge avisen Taz fortsat blive betragtet som et bevis for god takt og tone at sige "De" til folk. Taz er ellers kendt for at være avisen, der bryder med traditioner og autoriteter, men bladet forsvarer ligefrem i en artikel tyskernes brug af "De".

- Det er utænkeligt at alle tyskere skulle begynde at sige du til hinanden, sådan som svenskerne og danskerne gør det, vurderer avisen.

dachs@kristeligt-dagblad.dk