Prøv avisen

Tyskland har fået et islamfjendtligt parti

Den tyske politiker Rene Stadtkewitz har stiftet det islamkritiske parti "Die Freiheit" - friheden. Partiet afholdt forleden en konference, hvor den hollandske politiker og islam-kritiker Geert Wilders var en af hovedtalerne. Foto: Scanpix.

Et højrepopulistisk parti i parlamentet vil dog kun betyde, at Tyskland nærmer sig den europæiske normalitet, siger politolog

En undersøgelse, lavet af den tyske Ebert-Stiftelse, vakte forleden en vis opsigt. Meningsmålingen kunne således fortælle, at hver tiende tysker havde ønske om at at leve i et diktatur. De udspurgte personer angav således, at de længes efter en stærk politisk leder, en såkaldt "fører".

Alligevel mener politologen Florian Roth, der er medlem af partiet De Grønne i München, ikke, at tyskerne er blevet mindre demokratiske.

"For flere år siden havde vi lignende undersøgelser, som viste, at mellem 10 og 15 procent af befolkningen ville have et diktatur. Antallet er altså ikke steget. Tværtimod siger de nye tal, at mindst 80-85 procent af tyskerne fortsat vil beholde demokratiet, og det er godt," siger Florian Roth.

Flere aviser er begyndt at spekulere over, om et højrepopulistisk parti kan true det tyske demokrati, især efter at det er blevet kendt, at politikeren Rene Stadtkewitz har dannet et nyt islamfjendtligt parti i Berlin. Partiet har fået navnet Friheden, og Rene Stadtkewitz vil have, at den tidligere bankmand og finanspolitiker Thilo Sarrazin bliver medlem. Rene Stadtkewitz har selv kontakter til den højrepopulistiske politiker Geert Wilders i Holland.

Thilo Sarrazin er kendt for sine islamfjendske holdninger, som han blandt andet har offentliggjort i bogen "Deutschland schafft sich ab" (Tyskland afskaffer sig selv). Den tidligere bankmand har endnu ikke meddelt, om han ønsker at blive medlem af Friheden. Han var tidligere socialdemokratisk finanssenator i delstaten Berlin, men mange socialdemokrater ønsker at smide ham ud af partiet på grund af hans islamfjendske holdninger. Ifølge flere undersøgelser deler derimod næsten 70 procent af tyskerne Thilo Sarrazins opfattelse af muslimer.

Men selv hvis det nye parti ved næste valg i 2013 skulle få stemmer nok til at komme ind i det tyske parlament, vil det ifølge mange politiske kommentatorer ikke gøre Tyskland mindre demokratisk.

"Et højrepopulistisk parti i parlamentet vil kun betyde, at Tyskland nærmer sig den europæiske normalitet," siger politolog Frank Decker fra universitetet i Bonn til avisen Süddeutsche Zeitung.

Han henviser til, at andre europæiske lande som Danmark, Holland og senest Sverige for længst har højrepopulisitiske partier i deres parlamenter.

Florian Roth mener heller ikke, at det tyske demokrati er i umiddelbar fare, men han er bekymret over den påvirkning, som folk som Sarrazin kan have på den offentlige debat og på atmosfæren i Tyskland.

dachs@k.dk