25 år efter at Tyskland fjernede sin straffelovsparagraf mod homoseksuel adfærd, er behandlingen af homoseksuelle som syge stadig så stort et problem, at terapi mod homoseksualitet skal gøres strafbart.
Det mener den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, fra det kristendemokratiske CDU, som bebuder en lov mod ”omvendelsesterapi” inden årets udgang.
”Omvendelsesterapi gør folk syge og er ikke sundt,” sagde Jens Spahn, som selv lever i et homoseksuelt forhold, forleden på et pressemøde.
Ministeren nedsatte tidligere på året en kommission bestående af 46 eksperter. De har konkluderet, at et forbud er nødvendigt og juridisk muligt. For Jens Spahn handler det om at beskytte homoseksuelle ”fra sygeliggørelse, diskrimination, stigmatisering og dermed fra lidelse”.
Ministerens forslag kommer, efter at flere end 80.000 mennesker har skrevet under på en opfordring forfattet af en 26-årig aktivist fra Berlin til at forbyde omvendelses- terapi. Ifølge den føderale stiftelse Magnus Hirschfeld, som beskæftiger sig med homoseksuelles vilkår, er der årligt cirka 1000 forsøg på at gøre homoseksuelle til heteroseksuelle, oplyser formand Jörg Litwinschuh-Barthel. Forsøgene har ifølge ham ofte svære konsekvenser i form af depression eller selvmord.
”Omfanget af forsøg på at omvende folk i Tyskland er langt større end hidtil antaget,” siger han ifølge den katolske avis Die Tagespost.
Forsøget på at gøre bøsser og lesbiske heteroseksuelle er en praksis, som er udbredt både blandt læger, terapeuter og prædikanter, og der er ”i fundamentalistisk-religiøse sammenhænge” mange eksempler på, at homoseksuelle presses til at gennemgå behandlingsformer såsom forbøn og eksorcisme, siger han.
Fænomenet er langtfra begrænset til Tyskland. I 2009 viste en undersøgelse blandt 1400 britiske psykiatere for eksempel, at hver sjette havde forsøgt at hjælpe en homoseksuel patient til at blive heteroseksuel.
Den kommende lovgivning rejser svære etiske spørgsmål. For ministerens kommission, som også involverer den katolske tyske bispekonference, skal tage stilling til, hvor langt man kan gå i for eksempel sjælesorg, før der er tale om noget strafbart, påpeger Die Tagespost.
Loven møder opbakning hos Lieselotte Mahler, overlæge ved klinik for psykiatri og psykoterapi ved universitetshospitalet Charité i Berlin og ekspert i seksuel orientering og identitet:
”Alene signalet er enormt vigtigt; at sige tydeligt, at den slags behandling er forbudt, fordi den skader mennesker.”
”Især når børn og unge oplever noget som dette, er faren for, at de vil lide af konsekvenserne gennem livet, særlig høj,” siger hun til ugeavisen Die Zeit.
Men debatten er i store træk baseret på misforståelser, mener Dominik Lusser, leder af afdeling for værdier og samfund ved den tværkonfessionelle kristne stiftelse Zukunft CH i Schweiz. ”Omvendelsesterapi” har ikke noget at gøre med det, nogle kristne institutioner tilbyder homoseksuelle, som søger hjælp, mener han.
”Ikke alene er der ingen i Tyskland, der tilbyder eller forsøger at fremme den slags terapi, men de, der fejlagtigt beskyldes for at tilbyde den, tager selv tydeligt afstand fra den,” skriver han i en kommentar i Die Tagespost.
Modsat homoseksuelle aktivister mener nogle kristne institutioner, som arbejder med sjælesorg, imidlertid, at seksualitet ikke nødvendigvis er noget uforanderligt, påpeger Dominik Lusser og henviser til videnskabelige studier. Seksualitet er påvirket af mange faktorer, herunder kultur, familie og traumer, påpeger han.
Herhjemme har den kristne forening Agape været omtalt for organisationens tilbud om at hjælpe homoseksuelle. Men i februar i år lukkede Agape den del af sit arbejde, oplyser landsleder Annette Bech Vad.
”Agape har ikke tilbud om at ’kurere’ homoseksualitet. Agape ønsker som diakonal forening generelt at hjælpe mennesker, der selv henvender sig til os og oplever, at livet er svært,” skriver hun i en e-mail til Kristeligt Dagblad.