Tyskland vil sende flygtninge retur til Grækenland

Grækenland huser over 62.000 strandede flygtninge, der ofte lever under primitive forhold. Tysk beslutning om fra i dag at sende asylansøgere retur til Grækenland, fører til hovedrysten i Athen, hvor den anses som en politisk brik i et tysk valgår

Over 62.000 flygtninge og migranter er strandet i Grækenland – som disse i Ritsona-lejren 86 kilometer nord for Athen – siden Balkanruten blev lukket for et år siden, og Tyrkiet og EU indgik en aftale om at stoppe flygtningetilstrømningen til Europa. –
Over 62.000 flygtninge og migranter er strandet i Grækenland – som disse i Ritsona-lejren 86 kilometer nord for Athen – siden Balkanruten blev lukket for et år siden, og Tyrkiet og EU indgik en aftale om at stoppe flygtningetilstrømningen til Europa. – . Foto: Thanassis Stavrakis/AP/Polfoto.

Har en flygtning først fået et græsk indrejsestempel i sine papirer, skal personen i princippet kunne sendes retur til Grækenland, hvis han eller hun senere er flygtet videre til Tyskland. Det bebudede den tyske indenrigsminister Thomas dé Maiziere i december sidste år, og fra i dag træder denne nye praksis i kraft.

At Tyskland vælger at stramme op på tilbagesendelserne, skaber hovedrysten i Athen. Christos Katsioulis, der leder den socialdemokratiske tænketank Friedrich-Ebert-Stiftung i den græske hovedstad, mener, at de nye tyske regler i højere grad handler om signalpolitik i et tysk valgår end om at give flygtninge en fair behandling.

”Dette forslag har temmelig meget med tysk indenrigspolitik at gøre, og reelt formindsker det også den solidaritet mellem EU-landene, som Tyskland ellers er fortaler for,” siger Christos Katsioulis.

Han mener, at den nuværende græske regering trods landets ringe ressourcer som følge af gældskrisen har ført en human flygtningepolitik, der har forsøgt at mildne forholdene for landets mange udsatte flygtninge. Grækenland huser i dag flere end 62.000 flygtninge, der strandede, da Balkanruten lukkede for et år siden. Det græske asylsystem, som først kom op at køre efter EU-standarder i 2013, er stærkt overbelastet med ventetider på op til et år alene for at få første samtale med en myndighed. Og det kan tage flere år at få bevilget asyl. I mellemtiden hutler flygtninge sig igennem som hjemløse.

Og Christos Katsioulis forudser, at regeringen i Athen højst sandsynligt aktivt vil forsøge at forringe vilkårene for flygtningene, hvis de nye tyske regler omsættes.

”Der foregår et kynisk spil, der reelt medfører, at jo ringere forholdene er i Grækenland, desto mere sandsynligt er det, at en tysk domstol afgør, at man ikke skal sende flygtninge tilbage,” siger han og peger på, at Tyskland sender flere modsatrettede signaler på samme tid.

For blandt EU-landene går Tyskland allerede foran ved at tage 500 flygtninge hver måned fra Grækenland gennem et program for familiesammenføring.

”Samtidig beslutter man så at sende nyankomne flygtninge tilbage. Det passer ikke rigtig sammen,” lyder det fra lederen af Friedrich-Ebert-Stiftung i Athen.

Athens viceborgmester for integration, Lefteris Papagiannakis, siger, at der mangler en plan for, hvordan Grækenland skal tage imod de flygtninge, der fremover sendes tilbage. Han mener, at det bliver svært, fordi personer, der sendes ufrivilligt tilbage til Grækenland, ikke umiddelbart lader sig integrere i et land, der kun har få integrationstilbud.

Får en person status som flygtning, er der ud over gratis skolegang og lægehjælp ingen nationale tiltag, der sikrer adgang til boliger, job eller sociale ydelser. Flygtninge skal i princippet klare sig selv fra dag ét.

”De tilbagesendte vil være frustrerede, sure og kede af det. De vil føle, at de er det forkerte sted. Det vil kræve store ressourcer at integrere dem. Det bliver en ny kategori af flygtninge. Og jeg er slet ikke sikker på, at vi er klar til at magte også denne opgave,” siger Lefteris Papagiannakis.

Viceborgmesteren mener, at de græske myndigheder også mangler at få klar besked om det tyske tiltag:

”Lige nu agerer vi mest på rygter, og ikke på klare udmeldinger om, hvad der kommer til at ske og i hvilket omfang flygtninge skal sendes tilbage til os.”

Han mener ikke, at de europæiske politikere og myndigheder har gennemtænkt denne nye praksis.

”Det ændrer igen spillets regler,” siger Lefteris Papagiannakis.

Athens viceborgmester Lefteris Papagiannakis tror ikke, at Grækenland er parat til at modtage de flygtninge, der fremover  kan blive sendt tilbage  til landet.
Athens viceborgmester Lefteris Papagiannakis tror ikke, at Grækenland er parat til at modtage de flygtninge, der fremover kan blive sendt tilbage til landet. Foto: Lasse Soll Sunde