Det mener tyskerne: Kan landet klare flere flygtninge?

Kristeligt Dagblad spørger fire tyskere: Kan og bør Tyskland kunne håndtere den allerede ankomne og forestående mængde af flygtninge?

Sascha Peters, Karin Müller, Peter Heinzle og Ilklur Koskun har forskellige holdninger til, hvorvidt Tyskland kan håndtere den forestående mængde af flygtninge.
Sascha Peters, Karin Müller, Peter Heinzle og Ilklur Koskun har forskellige holdninger til, hvorvidt Tyskland kan håndtere den forestående mængde af flygtninge. Foto: Mathias Irminger Sonne.

Peter Heinzle, pensionist:

”Ja, selvfølgelig. Alle må være tålmodige og velvillige, men Tyskland har oplevet det, der var langt, langt værre. I dag har landet en enorm kapacitet, så det skal de statslige institutioner nok få greb om. Så vil de, der bliver her, med tiden også blive en produktiv del af samfundet. Vigtigst er det, at vi ikke lader os kue af nogle højreradikale fjolser.”

Ilknur Coskun, salgsassistent:

”Nej. Antallet er flygtninge er allerede for højt i Tyskland. Ophold, lægehjælp, fødevarer, det skal alt sammen finansieres over skatten. Jeg mener, at man må forebygge mere i de lande, hvor det brænder på, og samtidig lade andre lande tage mere over. Manglen på arbejdskraft i Tyskland er et argument, men tyskerne burde selv få nogle flere børn.”

Sachsha Peters, studerende:

”Ja. Vi kan klare en markant større flygtningestrøm. Det er en stor udfordring, ikke mindst for solidariteten i EU, hvor mange andre lande nok har mindre erfaring med asyl og tilvandring end Tyskland. Alt i alt håber jeg, at stemningen ikke spidser til, især i forhold til højreekstremister. Jeg er forsigtig optimist.”

Karin Müller, sagsbehandler i et pensionsselskab:

”Ja, det kan vi, og det skal vi også. Men jeg er bekymret for følgerne, ikke så meget finansielt, men mere kulturelt. Jeg håber, at udfordringen ikke splitter Tyskland og Europa for meget. Ud over Tyskland er det så vidt jeg ved kun Frankrig og Sverige, der for alvor er med til at løfte byrden i den aktuelle situation. Det går ikke på lang sigt.”