Tysklands regeringsduelige Grønne: Støt bilindustrien og drop tennisskoene

De Grønne stiller måske med den næste forbundskansler i Berlin. Det vil ikke blive en revolution, for partiet er omstillingsparat

Stilen er lagt om hos De Grønne: Annalena Baerbock var iført en elegant kjole og stiletter, da hun i mandags blev udpeget som miljøpartiets første kanslerkandidat. Da Joschka Fischer i 1985 blev taget i ed som De Grønnes første miljøminister i delstaten Hessen, vakte det stor opsigt, at han var iført både cowboybukser og tennissko.
Stilen er lagt om hos De Grønne: Annalena Baerbock var iført en elegant kjole og stiletter, da hun i mandags blev udpeget som miljøpartiets første kanslerkandidat. Da Joschka Fischer i 1985 blev taget i ed som De Grønnes første miljøminister i delstaten Hessen, vakte det stor opsigt, at han var iført både cowboybukser og tennissko. Foto: Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix. Heinz Wieseler/AP/Ritzau Scanpix.

De Grønne er en morsom størrelse. De blev dannet som Tysklands alternative bevægelse for mere end 40 år siden, og så længe de var i opposition, fandt de på alskens utraditionelle ting. Modstand mod Nato, for eksempel. Kødfrie dage. Benzinprisen skulle skrues i vejret. Den private biltrafik udskammes.

Når de fik magten, indtrådte en forvandling. Joschka Fischer, den mangeårige galionsfigur, var som udenrigsminister fra 1998 til 2005 med til at sende tyske soldater i krig for første gang siden 1945. Medlemskab af Nato blev betragtet som noget positivt. En anden galionsfigur, Claudia Roth, begyndte offentligt at dyrke et venskab med en af Bayerns mest konservative politikere.

Når man var ude af ministerkontorerne, begyndte man igen at fremsætte forslag, som borgerlige partier kunne rulle med øjnene over, men det blev taget mindre alvorligt, for man vidste, at De Grønne var blevet regeringsduelige.

Det slog også igennem optisk. På landsmøder sås ikke længere hønsestrikkende mænd med uhæmmet hårvækst. Fischer skiftede mode bogstavelig talt i løbet af en nat. Den ene dag var han rebel i åben lærredsskjorte og tennissko, næste dag blev han taget i ed som udenrigsminister i habit med slips og vest. Han er ikke set i tennissko siden. Hans kampfælle Jürgen Trittin – begge deltog i voldelige demonstrationer i deres ungdom – fik efter udnævnelsen til miljøminister travlt med at fjerne sit store overskæg, der fik ham til at ligne den russiske forfatter Maxim Gorkij.

Den slags kan være nyttigt at huske i disse dage, hvor De Grønne er den største konkurrent til Angela Merkels borgerlige CDU og dets bayerske søsterparti, CSU. Der skal være forbundsdagsvalg i september, Merkel har bebudet sin afgang som kansler, og de borgerlige har ikke længere en stemmemagnet; Armin Laschet, hendes efterfølger som formand og kandidat til posten som regeringschef, er det ikke.

De Grønne, derimod, har to formænd, der begge går for at være hippe. En af dem, Annalena Baerbock, er netop udnævnt til kanslerkandidat. Det er nemmere at se hende som kansler, end det i sin tid var med Merkel, og sidstnævnte har nu været det i næsten 16 år.

Det kan altså sagtens ende med hende, eller hun kan blive udenrigsminister i en koalition, omtrent som Fischer. Ingen aner det for at være ærlig. Men det afgørende er, at der i den førte politik ikke vil ske de store ændringer.

Der vil blive en anden stil – grønne politikere er i reglen mere underholdende end de borgerlige – og de kan være intellektuelt skarpere. Men de er bevægelige, og de har i delstaterne deltaget i et utal af regeringer med såvel CDU som det socialdemokratiske SPD. Det er gået glimrende. Det rige og konservative Baden-Württemberg er gennem snart 10 år blevet styret af en grøn ministerpræsident, Winfried Kretschmann, der har gjort det til et hovedanliggende at beskytte regionens bilindustri, navnlig Mercedes.

De Grønne holder stadig fast i den oprindelige modstand mod atomkraft, men ellers er det meste til forhandling. Den konservative Per Stig Møller havde som udenrigsminister et udmærket samarbejde med Fischer, blandt andet fordi de kendte hinanden, siden de havde været miljøministre.

Men det er SF, der betragter sig som De Grønnes danske søsterparti. Såvel Villy Søvndal som Holger K. Nielsen, begge gamle SF-koryfæer, valfartede til Joschka Fischer, da de hver især var på tiltrædelsesvisit som udenrigsminister i Berlin. Det var længe efter, at Fischer var trådt tilbage. Men SF syntes ikke at have De Grønnes regeringsduelighed, i hvert fald forlod det hurtigt en koalition med Socialdemokratiet og er ikke vendt tilbage. Enhedslisten har haft det endnu vanskeligere. Danske diplomater førte for en snes år siden Keld Albrechtsen, dengang en profil i venstrefløjspartiet, sammen med Fischer, da denne var udenrigsminister. Håbet var, at Albrechtsen under en frokost ville blive smittet af Fischers EU-begejstring. Det førte ikke til noget; medmindre der da alligevel blev lagt et lille frø, for seneste melding fra Enhedslisten er, at EU måske ikke er så tosset endda.

Michael Kuttner har været korrespondent i Budapest, Washington og Berlin. Han skriver udenrigspolitiske klummer med europæisk perspektiv i Kristeligt Dagblad.