Prøv avisen

Udbredt antisemitisme i Norge

Undersøgelse viser, at hver ottende nordmand har udprægede fordomme mod jøder. Her ses den jødiske synagoge i Oslo. Foto: Åmodt, Lars

Hver ottende nordmand har udprægede fordomme mod jøder. Rystende, lyder det fra dansk-israelsk rabbiner

Arbejder verdens jøder i det skjulte for at fremme jødiske interesser? Og er Israels behandling af palæstinenserne lige så slem som nazisternes behandling af jøderne under Anden Verdenskrig?

Det mener i hvert fald henholdsvis 20 procent og 40 procent af nordmændene, viser ny undersøgelse.

LÆS OGSÅ:Norsk fredsforsker i politisk stormvejr

Undersøgelsen er foretaget af Senter for Studier av Holocaust og livssynsminoriteter, og er den hidtil største kortlægning af nordmændenes holdning til jøder og andre minoriteter.

Samlet vurderes det, at 12,5 procent af nordmændene har udprægede fordomme mod jøder, svarende til hver ottende nordmand.

Af undersøgelsen fremgår det desuden, at en ud af fem nordmænd tror på et skjult jødisk netværk, der arbejder for jødiske interesser. Hver fjerde mener, at jøder betragter sig selv som bedre end andre, mens næsten 40 procent sammenligner Israels behandling af palæstinenserne med nazisternes behandling af jøderne under Anden Verdenskrig.

Den dansk-israelske rabbiner Michael Melchior har tidligere boet i Norge og er forundret over undersøgelsens konklusioner.

"Det ryster mig i min grundvold. Jeg spørger mig selv: Hvor har alle disse mennesker læst den slags henne? Det er på høje tid, at det officielle Norge tager ansvar for, at så mange har den slags holdninger", siger Michael Melchior ifølge den norske avis Vårt Land.

Michael Melchior bor i dag i Jerusalem i Israel, men har boet i flere år i Oslo og har generelt betragtet Norge som meget fordomsfrit i forhold til jøder.

"Jeg bliver frygtelig ked af det, når jeg ser, at intolerance og had accepteres. Antisemitiske holdninger er aldrig i orden", siger Michael Melchior.

Også Ervin Kohn, der er formand for Det Mosaiske Trossamfund i Norge, er bekymret over undersøgelsens resultater, som han betragter som udtryk for en høj grad af uvidenhed om jødedommen.

"Det er ubehagelig læsning. Jøder missionerer eksempelvis ikke netop fordi vi ikke tror, at vi er bedre end andre. Alligevel eksisterer der altså den slags forestillinger om os", siger Ervin Kohn.