Prøv avisen
Interview

Hun er udenrigsminister i et land, ingen anerkender

Den 32-årige jurist Natalja Nikonorova blev udnævnt til udenrigsminister i den selvudråbte folkerepublik Donetsk for et år siden. – Foto: Jens Malling

32-årige Natalja Nikonorova leder udenrigsministeriet i Folkerepublikken Donetsk. Området, der erklærede sig uafhængigt af Ukraine for over tre år siden, er ikke anerkendt af et eneste FN-medlemsland, men har åbnet repræsentationscentre i fire vestlige lande

Udsigten over Donetsk er formidabel fra Natalja Nikonorovas kontor. Den hårdt prøvede industriby forsvinder ud i horisonten, hvor en sen eftermiddagssol gløder. Højhusenes silhuetter vokser op fra disen og giver scenen et næsten uvirkeligt skær. Biler dytter, fodgængere passer deres gøremål – langt, langt nede. Ude i forstæderne falder granaterne. Krigen i det østlige Ukraine har varet mere end tre år.

Natalja Nikonorova sætter sig til rette i kontorets chesterfield-møblement og gør klar til at få taget billeder. Hun fik posten som udenrigsminister for godt et år siden. Det enorme kontor på øverste etage af et tidligere forretningscenter fulgte med.

De flotte forhold på ministerkontoret står i skarp kontrast til den rustne industri, de bombede broer, lukkede miner, hullede veje og spøgelsesfabrikker, der hjemsøger indbyggerne andre steder i den selvudråbte folkerepublik Donetsk.

På samme måde udgør den lange tur op i bygningen med blanke elevatorer, forbi et væld af bistre vagtfolk, der udfører grundige sikkerhedstjek med bippende kontroludstyr, videre gennem forkontorer befolket af alvorligt udseende sekretærer en modsætning til den unge ministers væsen: smilende, imødekommende, afslappet.

Natalja Nikonorova byder hjemmevant på kaffe, der for det krigshærgede område er af en sjælden god kvalitet. Med en håndbevægelse sætter hun en lys hårlok om bag øret. Verdenssamfundet opfatter området under oprørernes kontrol som en del af Ukraine. Derfor må Nikono-rova og hendes kolleger tage en særlig strategi i brug i kontakten med andre nationer.

Andre læser lige nu