Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Udlevering til Kina skaber kaos i Hongkong

Demonstranter i Hongkong reagerer onsdag på tåregas under de store protester mod den nye udleveringslov. Foto: Tyrone Siu/Reuters

Hvorfor strømmer indbyggerne i Hongkong på gaden for at demonstrere mod en bebudet udleveringsaftale med Kina? Få svar på centrale spørgsmål her.

Onsdag var der igen store protester mod en ny udleveringslov i Hongkong. Det skete, efter at der i weekenden var hundredtusindvis af mennesker på gaden for at vise deres utilfredshed med forslaget.

* Hvad handler loven om?

Hvis forslaget bliver vedtaget, betyder det, at personer mistænkt for alvorlig kriminalitet kan udleveres fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina, Macau og Taiwan. Det har ikke været muligt hidtil.

Formålet er ifølge styret i den tidligere britiske kronkoloni at lukke et "hul i loven" og forhindre, at Hongkong bliver et "tilflugtssted for kriminelle".

* Hvorfor skaber det vrede?

Kritikerne ser ændringen som endnu et tegn på det kinesiske kommunistpartis voksende indflydelse i Hongkong. Hongkong har siden 1997 hørt under Kina, men der er delvist selvstyre efter devisen "ét land, to systemer" - underforstået at Hongkong skal være demokratisk.

Udleveringsloven kan, mener kritikerne, underminere Hongkongs uafhængige retssystem og føre til en jagt på Kina-kritikere, menneskeretsforkæmpere og journalister.

Frygten er, at den pro-kinesiske regering i Hongkong vil udlevere Kina-kritikere, selv om der er risiko for tortur og uretfærdig rettergang. De peger på, at op mod 99 procent af alle på anklagebænken ved kinesiske domstole ender med at blive dømt.

Modstanden mod loven er bredt funderet. Alt fra advokater til forretningsfolk og uddannelsesinstitutioner har protesteret over de bebudede ændringer.

* Hvorfor sker det lige nu?

Styret i Hongkong henviser til en drabssag fra sidste år, hvor en ung kvinde fra Hongkong blev dræbt, mens hun var på ferie i Taiwan med sin kæreste, der er mistænkt i sagen.

Kæresten flygtede fra Taiwan og menes nu at sidde fængslet i Hongkong i en sag om økonomisk kriminalitet.

Myndighederne i Taiwan har forsøgt at få manden udleveret, men det har ikke kunnet lade sig gøre, fordi der ikke har været en udleveringsaftale mellem parterne.

Styret i Taiwan afviser dog at modtage manden, hvis det sker under den nye lov. Man er bange for, at taiwanere risikerer at blive udleveret til Kina, hvis de rejser til Hongkong.

* Hvad siger styret i Hongkong?

Den politiske leder i Hongkong, Carrie Lam, har ihærdigt forsvaret ændringen.

Den er nødvendig for at lukke et hul i loven, og desuden er frygten for lemfældige udleveringer ubegrundet, lyder det.

Styret peger på, at ingen vil blive udleveret til politisk eller religiøs forfølgelse. Der vil være retshøringer i udleveringssager og mulighed for at anke afgørelserne.

Samtidig er det kun forbrydelser, der kan straffes med fængsel i mindst syv år, som kan føre til udlevering. Ingen, der risikerer dødsstraf i Kina, vil blive udleveret.

* Hvad er reaktionen i Kina?

Flertallet i Hongkongs parlament er loyale over for styret i Kina. Kineserne støtter lovændringen, men afviser, at den kommer på deres opfordring.

Efter at flere lande, herunder USA, Storbritannien og Tyskland, har udtrykt bekymring over forslaget, beskylder Kina nu udenlandske magter for at blande sig i udviklingen i Hongkong.

I statsstyrede kinesiske medier breder der sig en fortælling om, at demonstranterne i Hongkong er i ledtog med ondsindede vestlige magter, der ønsker Kina det ondt.

* Hvad sker der nu?

Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at lovforslaget bliver droppet, selv om onsdagens andenbehandling blev udsat på ubestemt tid. Demonstranterne har omvendt bebudet, at de fortsætter protesterne, indtil forslaget trækkes tilbage.

Kilder: AP, Reuters, BBC, The Guardian, Information.

/ritzau/