Uenighed om EU’s plan for bådflygtninge

Flere østeuropæiske medlemslande og Frankrig afviser EU-Kommissionens forslag om at fordele 40.000 asylsøgere blandt EU-landene

Den italienske kystvagt og militæret redder fortsat bådflygtninge, der prøver at nå frem til Italien fra Libyen i overfyldte både. Her ses en gruppe immigranter ved ankomsten til den sicilianske havn Augusta efter at være blevet samlet op af flådefartøjet "Sfinge".
Den italienske kystvagt og militæret redder fortsat bådflygtninge, der prøver at nå frem til Italien fra Libyen i overfyldte både. Her ses en gruppe immigranter ved ankomsten til den sicilianske havn Augusta efter at være blevet samlet op af flådefartøjet "Sfinge".

Mens EU-landene skændes om EU-Kommissionens nye plan for at fordele bådflygtninge, er strømmen over Middelhavet fra Libyen til Italien taget betragteligt af de seneste uger. I forhold til april og begyndelsen af maj, hvor titusinder ankom, så er der de seneste to uger kun kommet nogle få hundrede.

”Der kom to både til Sicilien for en uge siden, man kan ikke sige, at overfarterne er stoppet. Måske er der kommet færre, fordi vejret har været dårligt,” siger Barbara Molinario fra den italienske afdeling af FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og tilføjer: ”Men de kommer stadig.”
Det var også tilfældet i går.

”Lige nu kommer der bådflygtninge ind her til kajen i Augusta, hvor jeg står,” fortæller Giovanna di Benedetto, der er Red Barnets repræsentant på Sicilien, da Kristeligt Dagblad får fat i hende over telefonen. ”Det er kystvagten, der har samlet dem op. Der er omkring 200 fra især Syrien og Somalia.”

Det italienske indenrigsministerium har anslået, at antallet af bådflygtninge vil stige med 30 procent i år i forhold til 2014, da der kom 170.000. I årets første fire måneder kom der ifølge tal fra UNHCR 54.000 til Italien og Grækenland.
Italien har derfor presset på for at få en mere solidarisk fordeling af flygtningene inden for EU, og EU-kommissionen lagde i onsdags en plan frem, der skal lette presset på Italien og Grækenland. Men planen har fået en mere end kølig velkomst.

EU-Kommissionen vil med hjælp fra en nødmekanisme i EU-traktaten fordele 40.000 af de bådflygtninge, der allerede er ankommet i år, mellem landene efter nogle bestemte kriterier. Planen omhandler kun flygtninge fra Syrien og Eritrea, som må formodes at have gode chancer for at opnå asyl.
De skal fordeles efter en nøgle, som tager hensyn til landenes befolkningstal, økonomi og det antal flygtninge, de i forvejen har taget. Her er Danmark på grund af retsforbeholdet dog undtaget. Samtidig vil Kommissionen åbne for omkring 20.000 FN-flygtninge fra lejre uden for Europa. EU vil betale landene 6000 euro om året pr. flygtning.

Men en række østeuropæiske medlemsstater er sammen med blandt andre Frankrig og Spanien på forhånd imod.

”Det er et uretfærdigt og urimeligt forslag, som vi ikke kan acceptere,” sagde Ungarns premierminister, Viktor Orban, forleden på ungarsk radio.

”Det er en skør idé, at nogle undlader at forsvare deres grænser og lukker flygtninge ind i landet for så at sige: Nu vil vi fordele dem mellem jer, der ikke vil lukke nogen ind.” Modstanderne ser det som et første skridt til at indføre en egentlig kvoteordning for fordeling af flygtninge, hvor den såkaldte Dublin-forordning i dag dikterer, at flygtninge kun kan få asyl i det første EU-land, de ankommer til. De senere år har Italien ladet mange flygtninge slippe af sted nordpå uden at registrere dem, og dét kræver Kommissionen til gengæld stoppet. Den vil også sikre, at alle, der får afslag på asyl, bliver sendt tilbage, hvilket i dag sker i under halvdelen af sagerne.

Samtidig udvider EU’s grænseagentur, Frontex, operationen i Middelhavet, så flere skibe og fly nu vil gå længere ud i redningsaktioner, mens en væbnet aktion skal stoppe de menneskesmuglere, der sender både af sted fra Libyen. Wikileaks afslørede først på ugen, at de europæiske forsvarschefer ikke kun vil sætte ind mod smuglernes både til vands, men også overvejer militære aktioner på land.

Det kræver dog en accept fra Libyens internationalt anerkendte, men impotente regering, og en godkendelse i FN’s Sikkerhedsråd, hvor der stadig forhandles om sagen. FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, sagde i onsdags i Bruxelles, at den nye fordelingsplan er et skridt i den rigtige retning, men at han er imod væbnede aktioner for at ødelægge smuglernes både.
”Europa har brug for migranter,” sagde Ban og tilføjede, at ”efterkrigstidens succes i Europa er blevet en stærk magnet for migranter”.