Uforudsigelighed kan gøre Trump til fredens mand

Åbningen mellem Nord- og Sydkorea sætter scenen for USA’s præsident Donald Trump, der nu har chancen for erhverve sig en historisk fjer i hatten – og måske en Nobelpris, gisnes der om forud for den amerikanske præsidents møde med Nordkoreas leder Kim Jong-un

Hvis det lykkes Trump at bygge videre på erklæringen ved at forhandle en konkret aftale om afvæbningen af Nordkorea og dermed gøre det af med en af de største trusler mod den globale sikkerhed, vil han kunne bryste sig af en præstation, som ingen af hans forgængere i embedet var i stand til at levere.
Hvis det lykkes Trump at bygge videre på erklæringen ved at forhandle en konkret aftale om afvæbningen af Nordkorea og dermed gøre det af med en af de største trusler mod den globale sikkerhed, vil han kunne bryste sig af en præstation, som ingen af hans forgængere i embedet var i stand til at levere. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Ritzau Scanpix.

Forhåbningerne om, at den amerikanske præsident, Donald Trump, kan indgå en historisk atomaftale med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, vokser, efter at Nord- og Sydkorea i fredags underskrev en opsigtsvækkende fælles erklæring om at skabe ”permanent” fred og at gøre regionen atomvåbenfri.

Hvis det lykkes Trump at bygge videre på erklæringen ved at forhandle en konkret aftale om afvæbningen af Nordkorea og dermed gøre det af med en af de største trusler mod den globale sikkerhed, vil han kunne bryste sig af en præstation, som ingen af hans forgængere i embedet var i stand til at levere.

Kampagnen for, at Donald Trump skal tildeles Nobels fredspris, er allerede begyndt. Fredagens banebrydende topmøde mellem de nord- og sydkoreanske ledere ville ikke have fundet sted, hvis det ikke var for det enorme pres, som Donald Trump har lagt på Kim Jong-un, påpeger flere iagttagere. Hvis de to Korea’er opfylder løfterne i deres erklæring og gør regionen konflikt- og atomvåbenfri, så tilfalder æren i høj grad den amerikanske præsident, siger eksempelvis den republikanske senator Lindsey Graham, der almindeligvis ikke har mange rosende ord tilovers for Trumps udenrigspolitik.

”Vi er der ikke endnu, men hvis det sker, fortjener præsident Trump Nobels fredspris,” siger han til Fox News.

Hos en af de førende britiske bookmakere, Coral, er Donald Trump og Kim Jong-un da også nu blandt favoritterne til at vinde den prestigiøse fredspris i år.

Hvis det lykkes for Donald Trump at opnå en afvæbningsaftale med Kim Jong-un, som han forventes at mødes med i maj eller begyndelsen af juni, vil det også være en sejr for præsidentens særegne og ofte kritiserede tilgang til diplomati.

Selv præsidentens kritikere erkender, at Trumps kraftfulde tilgang til Nordkorea – heriblandt hans krigeriske trusler om ”bål og brand” og stringente økonomiske sanktioner – var det, som vækkede Kim Jong-un til dåd. Også Trumps succes med at få Kina, som er Nordko-reas største handelspartner, til at stille sig bag sanktionerne, betragtes som en bemærkelsesværdig præstation.

Det er imidlertid usikkert, om Donald Trump, der både er kendt for sin uforudsigelighed, sin utålmodighed og sin foragt for at indgå kompromiser, kan bringe Nordkoreas atom- og missilprogrammer til permanent ophør. Kim Jong-un vil være villig til at gøre nogle indrømmelser til gengæld for en økonomisk hjælpende hånd til sit forarmede land, men han vil med stor sandsynlighed forsøge at bevare dele af det våbenprogram, som er med til at gøre ham til en frygtet global aktør. Nogle Nordkorea-observatører advarer om, at Trump kan blive bondefanget til at indgå en aftale, hvori Kim Jong-un udsteder store løfter, men belejligt overlader udredningen af vanskelige detaljer til senere.

Indtil videre har Trump-regeringen fastholdt, at USA først vil begynde at overveje handelsaftaler og fjernelse af økonomiske sanktioner, når Nordkorea har overdraget alle sine våben samt al det uran og plutonium, som er i landets besiddelse.

Hvis det skulle lykkedes Donald Trump at få Kim Jong-un til at gå med til dette, så står amerikanerne over for en enorm udfordring med at sikre sig, at Pyongyang lever op til aftalen og ikke eksempelvis skjuler våbenarsenaler og laboratorier dybt i Nordkoreas af- sondrede og ufremkommelige bjerge.

Samtidig kan den nye fredserklæring mellem Nord- og Sydkorea svække Trumps forhandlingsmidler. En normalisering af forholdet mellem de to lande vil gøre Nordkorea mindre isoleret og mindre sårbar for økonomiske sanktioner. Det bliver også vanskeligere for Trump igen at true Pyongyang med total udslettelse.

Indsatsen er høj, både for præsident Trump og for verden. Præsidentielle eftermæler, fredspriser og den globale sikkerhed er på spil. Muligheden for et gennembrud i en af verdens sidste store koldkrigskonflikter kan få både Donald Trumps og Kim Jong-uns mange fjender til for en stund at lægge deres modvilje til side og krydse fingrene for, at de to mænd får succes.