Uganda strammer nettet om demokratiet

Mellemfolkeligt Samvirke og andre ngo’er er under hårdt pres i Uganda, hvor præsident Museveni vil ændre forfatningen for at blive på posten

31 år på posten er åbenbart ikke nok for Ugandas 73-årige præsident, Yoweri Museveni, og hans politiske støtter, der er i fuld gang med at forsøge at få vedtaget en ændring af landets forfatning, som skal åbne for, at præsidenten kan genopstille for sjette gang ved det næste valg i 2021. Til den tid er Yoweri Museveni 76 år – ét år for gammel til at genopstille ifølge landets nuværende forfatning.

Uganda lægger sig i halen på Burundi, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo, hvor lignende forfatningsændringer enten allerede er vedtaget eller på trapperne. Parlamentet var i går samlet for at stemme om forfatningsændringen, og den seneste uge har der været et massivt opbud af militærpoliti og sikkerhedsstyrker i Ugandas hovedstad, Kampala, hvor der også er udstedt et demonstrationsforbud.

Formålet har været at indgyde borgerne og parlamentarikerne frygt, mener politisk løsgænger i parlamentet, Wilfred Niwagaba.

”Regeringen ved godt, hvor upopulært forslaget om, at Yoweri Museveni skal have mulighed for at forblive præsident, indtil han dør, er,” siger han til nyhedsbureauet Reuters.

I går affyrede politiet tåregas mod fremmødte demonstranter foran parlamentsbygningen. En talsmand for det ugandiske militær benægter over for Reuters, at det øgede sikkerhedsopbud skulle have til hensigt ”at intimidere nogen”.

Men i lighed med de østafrikanske lande Kenya og Tanzania bliver der slået stadig hårdere ned på kritiske røster i Uganda, lyder det fra generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte.

Han fortæller, hvordan Mellemfolkeligt Samvirkes kontor i Kampala i går blev stormet af det ugandiske politi.

”Vi har endnu ikke hørt nogen officiel anklage, men politiets aktion kommer, efter at Mellemfolkeligt Samvirke i Uganda i weekenden var vært for en række andre civilorganisationer, som problematiserer forfatningsændringen,” siger Tim Whyte.

Politiet tilbageholdt i går eftermiddags stadig en del af medarbejderne og var i færd med at ransage kontorerne og beslaglægge computere og dokumenter.

Yoweri Museveni er tidligere oprørsleder og kom til magten i 1986. I 2005 blev Ugandas forfatning ændret første gang, så den tillod Museveni at blive siddende længere end de oprindeligt to embedsperioder.

Men i 2012 udtalte han på ugandisk tv, at der var en vis ”videnskabelig logik” bag kravet om, at præsidenter over 75 år ikke kunne genopstille. Det synspunkt holdt indtil i sidste uge. Det er ”op til lægerne at bedømme, om en person kan regere eller ej”, sagde han til den ugandiske avis The Daily Monitor.

Den ugandiske regerings ransagninger af ngo’ers kontorer og intimidering af uganderne vækker opsigt også uden for Afrika.

”USA er dybt bekymret over de nylige anholdelser og ransagninger, som indskrænker ugandernes ytringsfrihed og pletter Ugandas globale image,” siger USA’s ambassadør i Uganda, Deborah Malac, i en pressemeddelelse.