Prøv avisen

Motiv til knivoverfald på jødisk kvinde er uklart

Politiet kan ikke sige, om overfaldet på jødisk kvinde i Helsingborg er en hadforbrydelse. Men generelt vokser utrygheden blandt svenske jøder i disse år

Den 60-årige kvinde, der tirsdag morgen blev stukket ned på åben gade i det centrale Helsingborg i Sverige, var aktiv i byens jødiske samfund. Men ifølge svensk politi er det stadig uklart, om der ligger en hadforbrydelse bag overfaldet.

Kvinden var på vej til arbejde og befandt sig kun et stenkast fra Helsingborgs lille synagoge, da en gerningsmand pådrog hende livs- truende skader. Svensk politi beskrev i går kvindens tilstand som stabil. Den mand, der mistænkes for forbrydelsen, blev senere anholdt i Danmark natten mellem tirsdag og onsdag, og Helsingborg Politi oplyser, at sagen nu er overdraget til anklagemyndigheden. I forbindelse med overfaldet har der været indsat ekstra politibevogtning omkring Helsingborgs synagoge og jødiske institutioner i Malmø.

Isak Reichel, der er generalsekretær for Den Jødiske Forsamling i Sverige, betegner det som positivt, at det er lykkedes politiet at pågribe den formodede gerningsmand, men har ingen vurdering af, hvad der ligger bag det aktuelle overfald.

”Vi ved ikke mere end politiet og har foreløbig ingen kommentarer. Men vi er vældig taknemmelige over, at den mistænkte er pågrebet, ” siger Isak Reichel til Kristeligt Dagblad.

Isak Reichel fortæller, at Den Jødiske Forsamling generelt er foruroliget over en stigende antisemitisme i Sverige, som blandt andet har betydet, at jødiske miljøer i Helsingborg og Malmø de seneste år er blevet udsat for hærværk, trusler og vold fra især grupper med mellemøstlig baggrund. Der har også været flere brandattentater mod synagoger i Sydsverige.

”Vi ser en stigende anti- semitisme i både Europa og i Sverige, og vi vurderer, at utrygheden blandt svenske jøder er vokset de senere år,” siger Isak Reichel.

Han henviser til, at angrebet på Krudttønden og drabet på en vagt ved synagogen i København i 2015 også har været med til at skabe øget frygt blandt jøder i Sydsverige. Der anslås at være mellem 15.000 og 20.000 jøder i Sverige. Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan jødiske foreninger i det nordlige Sverige har måttet lukke på grund af chikane og hærværk primært fra nazistiske grupper.