Ukraine går en lang og enormt udfordrende vinter i møde

Ruslands målrettede angreb mod ukrainsk energi-infrastruktur forud for vinteren rammer millioner af ukrainere. Situationen kan ende med ny flygtningestrøm  

Landsbyen Horenka nær den ukrainske hovedstad Kyiv er uden strøm efter russiske angreb. Mangel på strøm, vand og varme er et problem i store dele af landet, og en ny strøm af flygtninge mod andre europæiske lande forventes hen mod vinteren.
Landsbyen Horenka nær den ukrainske hovedstad Kyiv er uden strøm efter russiske angreb. Mangel på strøm, vand og varme er et problem i store dele af landet, og en ny strøm af flygtninge mod andre europæiske lande forventes hen mod vinteren. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix.

Med temperaturer, der allerede nu ligger under frysepunktet, samt gentagne russiske angreb mod kritisk infrastruktur, står den ukrainske befolkning over for en lang og hård vinter. 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er halvdelen af Ukraines energi-infrastruktur på nuværende tidspunkt enten ødelagt eller beskadiget. Samtidig estimerer WHO, at ti millioner ukrainere ikke har adgang til elektricitet. Mange af dem er de i alt 6,9 millioner internt fordrevne i landet. Og med nylig intensivering af russiske angreb mod Ukraines energi-infrastruktur - en angrebsbølge, der omtales som bevidst brug af vinterens kulde som våben - spidser situationen for civilbefolkningen til dag for dag. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

“Ukrainernes robusthed vil for alvor blive testet i løbet af vinteren,” siger Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, med ekspertise i Rusland og Ukraine.

Han er overbevist om, at angrebene mod energi-infrastrukturen er en del af den russiske drejebog for krigen. 

“Det er vanskeligt at forsvare sig mod den slags angreb, for Rusland har gode efterretninger,” siger Flemming Splidsboel Hansen og påpeger, at angreb mod energi-infrastrukturen først og fremmest rammer civilbefolkningen. 

“Det kan betyde, at Ukraine vil fortsætte med at tvangsevakuere folk fra områder, hvor der er mangel på vand, varme og gas,” siger han. 

Mens en sådan udvikling vil øge antallet af internt fordrevne, forventes det samtidig, at vinterens udfordringer vil få mange af de ukrainere, der endnu ikke er flygtet ud af landet, til at søge over grænsen mod resten af Europa. 

“Et stort antal internt fordrevne er i øjeblikket midlertidigt indkvarteret under forhold, der ikke er egnede til vinteren," siger Zsofia Dobis-Lucski, talsmand for Ungarns reformerte kirkes hjælpeorganisation, til det israelske medie I24. 

Ifølge Zsofia Dobis-Lucski er antallet af ukrainske flygtninge til Ungarn steget drastisk de seneste uger. I andre østeuropæiske lande forventes en lignende udvikling. 

Til Kristeligt Dagblad fortæller Michael Elgort, en israelsk-russisk advokat og konsulent, at hans slægtninge i de ukrainske storbyer Kyiv og Odessa netop nu planlægger at tage flugten.  

“På den ene side har de seneste russiske angreb øget ukrainernes vilje til at kæmpe imod Rusland. De er med til at højne moralen. Men på den anden side forventer jeg, at mange ukrainere vil forsøge at flygte til de europæiske nabolande hen over vinteren. Så forvent en ny immigrationsbølge de kommende måneder,” siger han.  

Ifølge FN's flygtningeorganisation UNHCR har 7,85 millioner ud af den samlede ukrainske befolkning på 44 millioner allerede forladt landet siden krigens start den 24. februar 2022. 

“Når vinteren rammer, handler det om overlevelse,” siger Hans Kluge, WHO's regionale direktør for Europa, til BBC. 

Kluge forudser, at yderligere tre millioner ukrainere vil forsøge at flygte ud af landet i løbet af de kommende vintermåneder.

Siden krigens start har WHO dokumenteret 703 russiske angreb mod Ukraines infrastruktur. Elværker, hospitaler og klinikker er blevet ødelagt. I øjeblikket leverer Zaporizhzhia atomkraftværket ingen elektricitet efter at være blevet beskadiget efter angreb. Før krigen leverede Zaporizhzhia 25 procent af Ukraines samlede elforsyning.