Ukraine går en lang og enormt udfordrende vinter i møde

Ruslands målrettede angreb mod ukrainsk energi-infrastruktur forud for vinteren rammer millioner af ukrainere. Situationen kan ende med ny flygtningestrøm  

Landsbyen Horenka nær den ukrainske hovedstad Kyiv er uden strøm efter russiske angreb. Mangel på strøm, vand og varme er et problem i store dele af landet, og en ny strøm af flygtninge mod andre europæiske lande forventes hen mod vinteren.
Landsbyen Horenka nær den ukrainske hovedstad Kyiv er uden strøm efter russiske angreb. Mangel på strøm, vand og varme er et problem i store dele af landet, og en ny strøm af flygtninge mod andre europæiske lande forventes hen mod vinteren. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix.

Med temperaturer, der allerede nu ligger under frysepunktet, samt gentagne russiske angreb mod kritisk infrastruktur, står den ukrainske befolkning over for en lang og hård vinter. 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er halvdelen af Ukraines energi-infrastruktur på nuværende tidspunkt enten ødelagt eller beskadiget. Samtidig estimerer WHO, at ti millioner ukrainere ikke har adgang til elektricitet. Mange af dem er de i alt 6,9 millioner internt fordrevne i landet. Og med nylig intensivering af russiske angreb mod Ukraines energi-infrastruktur - en angrebsbølge, der omtales som bevidst brug af vinterens kulde som våben - spidser situationen for civilbefolkningen til dag for dag.