Ukraine kæmper for at frigøre sig fra årtiers korruption: ”Vi har nogle problemer med vores mentalitet”

Det krigsramte land er plaget af svindel, og toppolitikere anklages for at berige sig ved hjælp af krigsøkonomi. Alle tænker på at rane til sig, siger ukrainer. Men der er fremskridt, vurderer lektor

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fyret en række højtstående ukrainske embedsmænd efter en korruptionsskandale om indkøb af krigsforsyninger i det, der er den største omvæltning af hans regering siden Ruslands invasion for snart et år siden. Trods vigtige reformer før invasionen er korruption et stort problem i Ukraine, viser en ny opgørelse.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fyret en række højtstående ukrainske embedsmænd efter en korruptionsskandale om indkøb af krigsforsyninger i det, der er den største omvæltning af hans regering siden Ruslands invasion for snart et år siden. Trods vigtige reformer før invasionen er korruption et stort problem i Ukraine, viser en ny opgørelse. Foto: Yuriy Dyachyshyn/AFP/Ritzau Scanpix.

Ukraineren Arkadiy Dovzhenko er overbevist om, at han selv bliver nødt til at genopbygge sit hus, når den snart et år lange krig i Ukraine engang er forbi. Også selvom ukrainske myndigheder bedyrer, at staten nok skal genopbygge alt med støtte fra Vesten. 

“Politikerne praler i nogle aviser med, at efter sejren vil vi bygge alt op igen. Men jeg tror ikke, at det kommer til at ske,” siger den 29-årige biolog.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Han flygtede i foråret til hovedstaden Kyiv fra sin krigshærgede hjemby Kherson i det sydlige Ukraine, hvor han blev fængslet af russerne for at arrangere demonstrationer mod den russiske besættelse. 

“Jeg elsker dette land, men vi har nogle problemer med vores mentalitet. Hvis nogen ønsker at blive minister, tænker denne person ikke: ‘Jeg vil gøre noget nyttigt for vores folk.’ Nej, alle tænker: ‘Jeg vil få fat i en masse penge.’ At være leder er at skaffe sig en masse penge,” mener Arkadiy Dovzhenko.

Ukrainerens anelser er ikke taget ud af det blå. Trods vigtige reformer og løbende forbedringer før invasionen er korruption stadig et stort problem i Ukraine, viser en ny opgørelse fra antikorruptionsorganisationen Transparency International. Ud af 180 lande, som går fra mindst til mest korrupt, ligger Ukraine på plads nummer 116 – sammen med blandt andet Algeriet, Mongoliet og El Salvador. 

Skandale ryster Zelenskyj-regering  

Selv efter krigsudbruddet den 24. februar sidste år fortsatte landet med at prioritere antikorruptionsreformer, men krigen har forværret risikoen for korruption og ifølge rapporten givet korrupte aktører mulighed for at stikke penge, som er beregnet til nødhjælp og genopbygning, i egen lomme.

I sidste uge blev fire ukrainske viceministre og fem guvernører for frontlinjeprovinser afskediget i forbindelse med en korruptionsskandale, efter at ukrainske medier havde afsløret, at højtstående embedsmænd angiveligt har tjent mange penge på krigsøkonomi.

“Det er retfærdigt, det er nødvendigt for vores forsvar, og det hjælper vores tilnærmelse til de europæiske institutioner,” sagde præsident Volodymyr Zelenskyj om Ukraines største regeringsrokade siden krigens begyndelse. 

Zelenskyj blev valgt i 2019 med løfter om at bekæmpe Ukraines grasserende korruption, og de nye anklager kommer, mens vestlige allierede kanaliserer milliarder af kroner til Kyiv for at støtte Ukraine i kampen mod Moskva.

Den politiske korruption har været toneangivende for Ukraine gennem årtier, hvor oligarker og politikere har været fuldstændigt sammenfiltrede, påpeger Jakob Tolstrup, lektor ved Aarhus Universitet med speciale i postsovjetiske stater.  

“Men ser vi på udviklingen siden Majdan-revolutionen og Ruslands annektering af Krim i 2014, har der været en positiv tendens til bekæmpelse af korruption. Det er ikke stormskridt, men det går den rigtige vej,” siger han.

Lang vej til EU-medlemskab 

Embedsmænd i flere vestlige lande, herunder USA, har dog krævet mere ansvarlighed for støtten til Ukraine efter den seneste skandale. Med fyringerne forsøger Zelenskyj dels at sende et signal internt i Ukraine om, at korruption ikke er tilladeligt, og dels at signalere over for Vesten, at man tager korruption seriøst, og at donorpenge går til de rigtige formål. Det er især en prioritet forud for topmødet mellem Ukraine og EU i Kyiv den 3. februar, påpeger Jakob Tolstrup.

Zelenskyj selv havde et nært forhold til oligarken Ihor Kolomojskyj og optrådte som skuespiller og komiker på hans tv-kanaler, og det var primus motor for, at han blev kendt og elsket af den ukrainske befolkning, påpeger den danske lektor.

“Men efter at han blev præsident, synes disse bånd at være mindsket. Zelenskyj er ikke det værste, der er sket for Ukraine,” siger Tolstrup og tilføjer, at Ukraine dog er meget langt fra at opnå drømmen om EU-medlemskab. 

“Ukraine er blevet sluset ind på denne optagelsessti, men det er en lang og stenet sti. Vi taler om adskillige år,” siger han.

Krig kan fjerne korruption

Endnu værre er korruptionen dog i invasionslandet Rusland, som indtager plads nummer 137 på Transparency Internationals liste. Landets invasion af Ukraine er en påmindelse om den trussel, som korruption og manglende regeringsansvarlighed udgør for den globale fred og sikkerhed, hedder det i rapporten. Ruslands kleptokratiske elite har samlet store formuer sammen ved at love loyalitet over for præsident Vladimir Putin til gengæld for lukrative offentlige kontrakter og beskyttelse af økonomiske interesser.

“Manglen på kontrol med Putins magt har gjort det muligt for ham at forfølge sine geopolitiske ambitioner ustraffet,” konkluderer rapporten:

“Dette angreb destabiliserede det europæiske kontinent, truede demokratiet og har dræbt titusinder af mennesker.”

Det positive ved krigen og dens ødelæggelser kan dog for Ukraine være, at der åbnes et “mulighedsrum” for at stække nogle af de meget rige og korrupte kræfter, som har styret så mange ting i Ukraine i årtier, vurderer Jakob Tolstrup. Det er før set i krig. De ukrainske oligarker har mistet enorme summer under krigen, og deres magt er blevet eroderet kraftigt, tilføjer han. 

Det håb deler Lyudmyla Serhivna Katkova. Krigen vil rense landet for korruption, mener den 64-årige ukrainske kvinde, som frivilligt og på eget initiativ arbejder 14 timer hver dag i et forladt kollegiekøkken i storbyen Kharkiv for at brødføde 600 ukrainske soldater. 

“Jeg beder Gud om tilgivelse for Ukraines synder. Hvis Gud gav os denne udfordring, er det, fordi vi havde brug for den. Det bliver et nyt Ukraine. Politikerne vil ikke længere være i stand til at køre deres eget løb og drive deres egne forretninger. Vi spilder så meget blod, og det gør vi med det formål at ændre vores samfund til det bedre,” sagde hun før nytår her i avisen.