Ukraine-krigen forstærker Grønlands sårbarhed

Både Rusland, USA og rigsfællesskabet er pludselig i fokus med den russiske invasion af Ukraine. I Grønland frygter man at havne i skudlinjen

”Hvad angår det politiske lag, har Ukraine-krigen påvirket selvforståelsen i retning af Grønland som en mere klar del af den vestlige alliance," siger Marc Jacobsen, der forsker i udenrigs- og sikkerhedspolitik i Arktis ved Dansk institut for internationale studier, Diis. På billedet ses Thule-basen i Grønland.
”Hvad angår det politiske lag, har Ukraine-krigen påvirket selvforståelsen i retning af Grønland som en mere klar del af den vestlige alliance," siger Marc Jacobsen, der forsker i udenrigs- og sikkerhedspolitik i Arktis ved Dansk institut for internationale studier, Diis. På billedet ses Thule-basen i Grønland. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Mens verdens opmærksomhed er rettet mod krigen i Ukraine, trækker Ruslands invasion af nabolandet nu også tråde til andre dele af verden - ikke mindst Grønland og resten af Arktis.

Både Rusland og USA er såkaldte arktiske stater. Og midt imellem de rivaliserende stormagter befinder rigsfællesskabet sig.