Ukrainere efter besættelsen: Russerne plyndrede, men nu skal vi genopbygge

Få ukrainske byer har lidt så meget under Ruslands angrebskrig som Izium. Efter seks måneders besættelse kæmper indbyggerne i den ødelagte by med sult og en iskold vinter. “Krigen har lært os at hjælpe hinanden,“ siger den 51-årige Nataliya Ukrainskaja

Den russiske hær bombede ifølge ukrainske myndigheder 90 procent af den nordøstukrainske by Izium inden befrielsen i september. Her går en ældre kvinde forbi et udbombet hus tæt på det ligeledes udbrændte rådhus i byens centrum.
Den russiske hær bombede ifølge ukrainske myndigheder 90 procent af den nordøstukrainske by Izium inden befrielsen i september. Her går en ældre kvinde forbi et udbombet hus tæt på det ligeledes udbrændte rådhus i byens centrum. Foto: Tobias Stern Johansen .

Nataliya Ukrainskaja har tre videregående uddannelser, men de nytter ikke meget, når hendes hus i den østukrainske by Izium er sprængt i stykker, og hun må gå to kilometer for at finde rent vand. Den 51-årige kvindes ru og beskidte hænder røber, at livet mestendels har handlet om at overleve, siden den russiske hær ifølge ukrainske myndigheder bombede 90 procent af byen ved næsten 500 luftangreb. Hver dag leder Ukrainskaja efter træ for at kunne koge te, lave mad og holde varmen.

“Invasionen har lært mig, hvordan man hugger brænde. Jeg føler, at jeg lever i middelalderen,“ siger Nataliya Ukrainskaja, som er uddannet ingeniør, økonom og jurist, mens hun ler i det rødsprængte ansigt.