Ukrainske Putin-støtter rejser frivilligt til Rusland

Et mindretal af ukrainere støtter Putins krig og flytter frivilligt til Rusland. Ukrainere giver ikke kun Rusland, men også deres egen regering skylden for krigen, siger ukrainsk forsker

"Vi vil fuldføre opgaven", står der på et banner i det centrale Moskva. Op til 10 procent af ukrainerne mente i maj, at den ukrainske regering var “nazistisk”, og at Vesten bevidst skubbede Ukraine i krig med Rusland.
"Vi vil fuldføre opgaven", står der på et banner i det centrale Moskva. Op til 10 procent af ukrainerne mente i maj, at den ukrainske regering var “nazistisk”, og at Vesten bevidst skubbede Ukraine i krig med Rusland. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix.

Galia har rødder i Rusland, men har boet det meste af sit liv i den ukrainske hovedstad Kyiv. Hun og hendes voksne datter taler flydende ukrainsk, og datteren har gennemført sine universitetsstudier på ukrainsk. Fra deres lejlighed i Kyiv-regionen oplevede familien de hårdeste kampe i Ruslands forsøg på at indtage hovedstaden efter invasionen den 24. februar. De er begge begejstrede, men ikke for den ukrainske hærs modstandsevne. Nej, de er begejstrede for Ruslands præsident, Vladimir Putin, de ser russisk stats-tv på en internetforbindelse, der undgår den ukrainske censur, og for få uger siden pakkede de deres ejendele og kørte til Rusland via Polen og Belarus for at påbegynde et nyt liv. 

Beretningen stammer fra BBC’s Ukraine-podcast og kaster lys over en tendens i krigen, som ikke har fået megen opmærksomhed: Mens Ruslands invasion i Ukraine har ført til de største flygtningestrømme i Europa siden Anden Verdenskrig, er der også et mindretal af ukrainere, som støtter Putins krig og frivilligt flytter til Rusland. Det er et almindeligt fænomen, siger Vitaly Shevchenko, journalist og vært på BBC's podcast.