Ulovlig stening fortsætter i Pakistan

En selvbestaltet domstol har stenet en ung kvinde og mand til døden

I Pakistan bruges stening som straf, ofte med døden til følge.
I Pakistan bruges stening som straf, ofte med døden til følge. Foto: MARWAN NAAMANI/.

Det var først manden, 25-årige Daraz Khan. Derefter kvinden, 27-årige Hayat Bibi, der for nylig blev stenet til døde af lokale beboere fra landsbyen Manzkai i et afsides stammeområde i Pakistans vestlige Baluchistan-provins. Steningen skete som straf for, at de to unge angiveligt havde været deres respektive ægtefæller utro. Hayat Bibis ægtemand og hans brødre førte an i mordene, som var godkendt af landsbyens muslimske præst. De lokale politimyndigheder greb ikke ind.

Det var en skændig handling, og de mennesker, der var involveret i steningen af manden og kvinden, vil blive retsforfulgt, sagde Baluchistans indenrigsminister Sarfaraz Bugti, da drabene blev kendt i denne uge.

Foreløbig er ægtemanden, præsten og fire andre arresteret, mens den lokale politimester er afskediget.

Stening er en lovlig straf for utroskab i Pakistan, men den kan kun idømmes ved føderale domstole eller distriktsdomstole, og det er endnu ikke sket, at en offentlig dommer har dømt nogen til stening. Derimod sker det jævnligt, at lokale stammeråd fører selvbestaltede retssager og dømmer unge kvinder eller mænd til døden for at krænke den meget konservative kultur. Særligt i Pakistans vestlige regioner på grænsen til Afghanistan.

LÆS OGSÅ: Ukrainsk inferno kan få en voldsom afslutning

Kvindeorganisationen Aurat Fonden siger til det britiske nyhedsbureau Reuters, at den hvert år får nys om cirka 1000 drab af den karakter, alene fra omtale i pressen. Aurat anslår, at det reelle tal for, hvor mange, der bliver slået ihjel af improviserede domstole og krænkede familier, formentlig er langt højere.

Selvom drabene er ulovlige i henhold til pakistansk ret, fører de meget sjældent til domfældelse af gerningsmændene. Politiet ignorerer for det meste sagerne, og kun et fåtal af dem ender ved en domstol. Selv da er det kun 5-10 procent af de anklagede, der bliver dømt, viser de nationale statistikker.

Ifølge de pakistanske medier er det da også de færreste, der regner med, at de nye steningsmord vil få konsekvenser for de seks tilbageholdte mænd i det lange løb, uanset indenrigsministerens udtalelser.

Steningen af Daraz Khan og Hayat Bibi var den tredje stening til døden af et ungt par inden for de seneste syv år. I alt er ni mennesker blevet stenet ulovligt til døde i Pakistan siden 2007.

Ifølge menneskerettighedskampagnen Violence is not our culture (Vold er ikke vores kultur) eksisterer stening som en form for straf i mindst 14 lande, lovligt eller ulovligt. Afghanistan tillader for eksempel ikke stening i sin lovgivning, men det forekommer alligevel. I Aceh-provinsen i Indonesien er stening tilladt, men der har endnu ikke været nogle tilfælde.