Udenrigsministeriet ønsker redegørelse fra Mission Øst

Den interne debat i Mission Øst om hjælpeorganisationens økonomi og regnskabspraksis har fået Udenrigsministeriet til at reagere. Man må holde godt øje med en organisation, der roder sådan rundt, siger Enhedslisten

Den sidste uges interne uro i hjælpeorganisationen Mission Øst får nu det danske udenrigsministeriums sektion for udviklingsbistand, Danida, til at bede om en skriftlig redegørelse fra organisationen.

Udenrigsministeriet talte i mandags med generalsekretær Kim Hartzner om baggrunden for forløbet før og under søndagens generalforsamling i organisationen, hvor fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer blev væltet ved en mistillidsafstemning, fordi de om onsdagen havde fyret Kim Hartzner – og der efterfølgende blev valgt en ny bestyrelse, som genansatte generalsekretæren.

”I forlængelse heraf har Udenrigsministeriet anmodet om en skriftlig redegørelse for forløbet, ligesom der er anmodet om fremsendelse af udkast til årsregnskab for 2019,” skriver Udenrigsministeriet i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Mission Øst har siden 2018 haft en strategisk partnerskabsaftale med Danida, som sikrer en fast årlig støtte på 19 millioner kroner. Aftalen skal genforhandles i 2021. Desuden har Mission Øst løbende fået andre, mindre bevillinger til sit humanitære arbejde.

Artiklen fortsætter under annoncen

Umiddelbart har Udenrigsministeriet tillid til, at Mission Øst med valget af en ny bestyrelse nu har fokus på at genoprette tilliden mellem bestyrelse og ledelse og dermed ”at sikre et stabilt grundlag for organisationens fortsatte drift”. Men sagen er ikke afsluttet. Ministeriet forbeholder sig ret til at grave yderligere, fremgår det af e-mailen til Kristeligt Dagblad.

”Gennem en fortsat tæt dialog med organisationens ledelse samt vurdering af efterspurgte redegørelse og tilhørende regnskabsmateriale vil Udenrigsministeriet vurdere, om der er behov for yderligere tiltag, skriver man.

Samtidig vækker sagen opmærksomhed på Christiansborg, hvor Christian Juhl, udviklingsordfører i Enhedslisten, vil bede udviklings-minister Rasmus Prehn (S) om en redegørelse til Udenrigsudvalget om, hvad han ved om sagen.

”Det hele er meget mudret, men det er vigtigt, at vi får styr på, om det her handler om andet end personspørgsmål. Vi skal være sikre på, at de penge, vi giver til udviklingsbistand, bliver brugt rigtigt. Derfor må vi bede om, at Udenrigsministeriet og Danmark holder et godt øje med en organisation, som roder sådan rundt,” siger han.

Christian Juhl kan ikke mindes at have været ude for en tilsvarende ballade i en udviklingsorganisation, og han er også overrasket over uroen i Mission Øst.

”Det havde jeg ikke forestillet mig i en organisation, som vi allesammen har respekteret for dens evne til at arbejde nogle af de vanskeligste steder i verden,” siger han.

Ud over midler fra den danske stat har Mission Øst siden 2013 også modtaget adskillige millioner i projektstøtte fra det tyske udenrigsministerium gennem sin tyske søsterorganisation Mission East Deutschland. Det seneste tilgængelige regnskab fra Mission East Deutschland er fra 2018, og her drejede det sig om 1,5 millioner euro, svarende til cirka 10,5 millioner kroner. Dertil kom bidrag fra andre tyske offentlige kasser. I alt udgjorde offentlige tyske midler 12,4 procent af Mission Østs globale indtægter i regnskabet for 2018.