”Et mirakuløst morgenhåb”: Ung digter tænder nyt demokratisk håb og sender internettet i ekstase

Den 22-årige poet Amanda Gorman er med kometfart blevet en international stjerne efter sin optræden til Joe Bidens indsættelsesceremoni. Det var USA’s nye førstedame, der opdagede hende

"Lad kloden, om ikke andet, sige, at dette er sandt: At selv mens vi sørgede, spirede vi, at selv mens vi døjede, drømte vi, at selv mens vi trættedes, turde vi,” sagde Amanda Gorman i sit digt ved Joe Bidens indsættelsesceremoni, som har vakt stor opmærksomhed verden over.  – Foto: Patrick Semansky/AP/Ritzau Scanpix.
"Lad kloden, om ikke andet, sige, at dette er sandt: At selv mens vi sørgede, spirede vi, at selv mens vi døjede, drømte vi, at selv mens vi trættedes, turde vi,” sagde Amanda Gorman i sit digt ved Joe Bidens indsættelsesceremoni, som har vakt stor opmærksomhed verden over. – Foto: Patrick Semansky/AP/Ritzau Scanpix.

Iført et iøjefaldende morgenrødt hårbånd og en gul Prada-frakke stod den 22-årige afroamerikanske digter Amanda Gorman som en lille sol på scenen foran kongresbygningen i Washington og læste sit spritnye digt ”The Hill We Climb” (Bakken, vi bestiger) op om at omfavne et nyt daggry, da Joe Biden onsdag blev indsat som præsident bevidnet af en forsamling af USA’s mægtigste mænd og kvinder. Men det var den unge digter, der modtog det mest iørefaldende bifald, efter at hun tændte et nyt demokratisk håb med sit digt.

”Der er altid lys, hvis bare vi er modige til at se det, hvis bare vi er modige nok til at blive det,” sagde Amanda Gorman.

Som en slags moralsk solopgang stod hun omtrent samme sted, hvorfra voldelige tilhængere af den nu forhenværende præsident Donald Trump for to uger siden sendte en sort skygge ind over det amerikanske demokrati, da de brød ind i Kongressen, fordi de ikke ville anerkende Joe Biden som ny præsident.

”Men selv om demokratiet midlertidigt kan sættes ud af kraft, kan det aldrig blive besejret for altid. Denne sandhed, denne overbevisning, stoler vi på," som hun læste op fra sit digt.

For Amanda Gormans digt handler netop om at træde ud af skyggen for at befri et nyt daggry. Og selv er hun siden blevet udråbt som et ”mirakuløst morgenhåb” af flere internationale medier og ikke mindst på de sociale medier. Alene på Instagram er hendes følgerskare vokset med raketfart fra omkring 45.000 for en uge siden til nu over 2,2 millioner.

”Jeg har aldrig været mere stolt over at se en ung kvinde rejse sig. Bravo, bravo!,” skrev talkshowdronningen Oprah Winfrey på Twitter, inden Amanda Gorman takkede samme sted for de sorte foregangskvinders ”fodspor, hun blot er danset videre i”.

Den unge digter dimitterede fra Harvard University sidste år og har tidligere skrevet politiske digte om blandt andet raceulighed og MeToo-bevægelsen mod seksuelle overgreb. Det var også sådan, at hun blev opdaget af USA’s nye førstedame Jill Biden, der hørte hende til en digtoplæsning og med et godt øje og øre for talent foreslog, at hun blev inviteret til at skrive et digt til Joe Bidens præsidentindsættelse.

Mindst én ting har Amanda Gorman også til fælles med Joe Biden. For ifølge et tidligere interview med National Public Radio har Gorman fortalt, at hun havde en talefejl, da hun var barn, der gjorde, at hun ikke kunne udtale visse ord, ligesom Biden selv har fortalt vidt og åbent om sin kamp for ikke at stamme.

Hvert ord sad dog lige i skabet i Amanda Gormans digttale, mener også USA’s tidligere førstedame Michelle Obama, som selv var på plads ved indsættelsen.

”Med sine stærke og gribende ord minder Amanda Gorman os om den magt, vi hver især har i at opretholde vores demokrati. Bliv ved med at skinne, Amanda! Jeg kan ikke vente med at se, hvad du gør næste gang,” skriver hun på Facebook.

Samme begejstrede toner lyder fra De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, herhjemme.

”Wauuuw. Det her digt. Den her tale. Vil blive stof til mange analyser og eksaminer. Amanda Gorman. Hende skal jeg følge,” skriver hun på Twitter, ligesom forlagschefen Bjarke Larsen også giver ros på Facebook:

”Flot gjort af Amanda Gorman, den unge digter. Hun ville være god som Bidens taleskriver. Wow,” skriver han.

Til gengæld er formanden for Statens Kunstfonds litteraturudvalg, forfatteren Dennis Gade Kofod, ikke imponeret.

”Jeg synes, at det var et svagt digt. Ret upræcist i næsten alle sine sprogbilleder,” skriver han på Facebook, mens digtet minder forfatteren Kaspar Colling Nielsen om en ”voiceover, der afslutter en virkelig dårlig film”, og kulturskribenten Johanne Thorup Dalgaard kalder ligefrem digtet ”en sløj omgang selvgratulerende poetry slam”.

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet er dog selv imponeret af Amanda Gorman, der er den yngste digter, der har optrådt til en præsidentindsættelse i USA, siden John F. Kennedy indførte traditionen med digtoplæsere i 1961.

”Jeg forstår godt, at hendes fremtræden gør stort indtryk på mange. Og det er i det hele taget herligt at se, at en ung digter leverer sit digt så overbevisende og på den måde også sætter fokus på digtning i det hele taget. Mange har jo oplevet det som et stærkt udsagn, og selv glæder jeg mig til at dykke dybere ned i hendes digtning,” siger Anne-Marie Mai, som også betragter den unge amerikanske digter som en ny stjerne, man nok skal holde øje med i fremtiden.