Ung egyptisk leder støtter militærets kamp

Lederen af den egyptiske bevægelse, der startede oprøret mod den tidligere præsident Mohamed Mursi, støtter militærs hårde linje mod broderskabet

"Hvad Egypten gennemgår nu, er en høj pris for at slippe af med broderskabets fascistiske gruppe, inden den overtager alt og fordriver os alle sammen," siger Mahmoud Badr.
"Hvad Egypten gennemgår nu, er en høj pris for at slippe af med broderskabets fascistiske gruppe, inden den overtager alt og fordriver os alle sammen," siger Mahmoud Badr. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Denmark.

28-årige Mahmoud Badr var en af de unge egyptere, der var med til at fælde den nu afsatte egyptiske præsident Mohamed Mursi. Han insisterer på, at blodsudgydelserne, der har fulgt i kølvandet, er en nødvendig pris for at redde landet fra Det Muslimske Broderskab.

Badr er en af tre stiftere af græsrodsbevægelsen Tamarud, der opfordrede millioner af egyptere til at gå ud i hovedstadens gader den 30. juni for at kræve, at præsident Mursi blev afsat.

Tamaruds protester førte til, at den egyptiske hær fjernede Mohamed Mursi fra præsidentposten den 3. juli, hvilket udløste nationale protester i Egypten og i sidste uge resulterede i, at militæret med hård hånd ryddede to protestlejre i hovedstaden Kairo.

LÆS OGSÅ: Da blod og kaos sænkede sig over Kairo

Den eskalerede vold mod medlemmer af broderskabet har i den seneste uge ført til flere end 800 dræbte. Og det har fået den amerikanske præsident, Barack Obama, til at udtrykke bekymring.

Obama skal dog holde igen med sine kommentarer, mener Mahmoud Badr:

Lad være med at belære os om, hvordan vi skal gribe kampen an mod broderskabets terrorisme, er hans besked til præsidenten.

Med hensyn til nødhjælp siger han, at Obama kan beholde det og forsvinde.

Som mange andre egyptere betragter Mahmoud Badr sig som liberal. Han har meget lidt forståelse for menneskerettighedsorganisationer, der advarer om, at undertrykkelsen er et tilbageslag for demokratiet.

Hvad Egypten gennemgår nu, er en høj pris for at slippe af med broderskabets fascistiske gruppe, inden den overtager alt og fordriver os alle sammen, siger Mahmoud Badr.

Regeringsbygninger og kirker er blevet angrebet de seneste par dage, men Mahmoud Badr skyder ligesom militæret og overgangsregeringen skylden på Det Muslimske Broderskab og dets tilhængere. Han tror, at situationen i Egypten kan udvikle sig til en regulær borgerkrig. Men han mener, at afsættelsen af Mohamed Mursi, som var den første frie valgte præsident, var den rigtige beslutning, og han forsvarer militærets brug af vold.

Jeg har ikke set noget slemt fra militæret. De blander sig ikke i politik, det kan jeg bevidne. Jeg bakker op om dets beslutninger. Jeg synes, at de har ret, og de bringer os i den retning, som vi gerne vil have, siger han.

Ligesom den egyptiske hærchef, Abdel Fattah al-Sisi, ser Badr Det Muslimske Broderskab som en terroristgruppe, der er en trussel mod Egypten.

Broderskabets demonstranter er bevæbnede og angriber folk og steder, og det er derfor, vi har set ofre hos politiet i sammenstødene, siger han.

Mahmoud Badr har ikke selv været vidne til den optrappede vold, for sikkerhedsmyndigheder har rådet ham til holde sig ude af syne på et hemmeligt sted, da man ellers ikke kan garantere for hans sikkerhed.

Tidligere i år samlede oprørere fra Tamarud 22 millioner underskrifter, som krævede Mohamed Mursis afgang. Det er ni millioner mere, end det antal stemmer Mursi fik, da han vandt det egyptiske præsidentvalg i juni 2012.

Mahmoud Badr føler sig da også sikker på den samlede sejr.

Vi vil med tiden vinde over terrorismen, siger han.