Prøv avisen

Ung indvandrer får adgang til abort i USA

Abort og immigration er en sprængfarlig blanding, og Trumps regering har vist sig som ubetingede fjender af begge disse emner, siger Brigitte Amiri, der førte pigens sag for borgerretsorganisationen ACLU, til New York Times. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/ritzau

Ifølge amerikansk domstol har 17-årig ret til abort, selvom hun opholder sig illegalt i USA. Trump-regering modarbejder mindreårige indvandreres adgang til abort, mener aktivister

En 17-årig indvandrer i offentlig forvaring har fået foretaget en abort, efter at en appeldomstol beordrede de amerikanske myndigheder til ”straks og uden forsinkelse” at give pigen adgang til indgrebet.

”Jeg følte det, som om de prøvede at tvinge mig til at fuldføre min graviditet,” skrev pigen tidligere på måneden i en erklæring.

Næsten 45 år efter den skelsættende højesteretsdom, Roe vs. Wade, der gav amerikanske kvinder retten til abort, har sagen om den 17-åriges graviditet igen sat sindene i kog i USA.

”Abort og immigration er en sprængfarlig blanding, og Trumps regering har vist sig som ubetingede fjender af begge disse emner,” siger Brigitte Amiri, der førte pigens sag for borgerretsorganisationen ACLU, til New York Times.

Pigen, der i retsdokumenterne er beskyttet af anonymitet, blev i september pågrebet efter at have krydset grænsen til USA, som en af de mange tusinde mindreårige, der hvert år kommer illegalt til USA uden at være ledsaget af deres forældre. Den 17-årige befandt sig på et herberg for illegale indvandrere i Texas, da et sundhedstjek viste, at hun var gravid i niende uge.

Pigen bad med det samme om at få foretaget en abort. Abort er forbudt i pigens mellemamerikanske hjemland, som ikke er blevet identificeret i sagens akter.

Efter syv ugers politisk og juridisk slagsmål fik pigen i sidste uge foretaget en abort. Hun var da 16 uger henne. Texas forbyder abort efter 20 ugers graviditet.

Justitsministeriets advokater siger, at pigen frivilligt kunne have valgt at forlade USA, hvis hun ville afslutte den forvaring, som hun mente forhindrede hende i at få en abort.

Trump-regeringens politik på området har fået støtte fra den republikanske statsanklager i Texas og fra syv andre delstater, som ikke mener, at forfatningen giver mindreårige, der opholder sig illegalt i USA, ret til abort.

Men de borgerrettighedsgrupper, der vandt sagen for den 17-årige pige ved domstolene, beskylder de amerikanske myndigheder for aktivt at forhindre, at pigen fik adgang til en abort-klinik.

Den mellemamerikanske teenager siger selv, at hun blev tvunget til at gennemgå en ultralydsscanning og modtage rådgivning fra et religiøst krisecenter tilknyttet herberget, som indtrængende opfordrede hende til at fuldføre graviditeten.

Myndighederne underrettede også imod pigens vilje hendes mor om graviditeten. Den 17-årige fortalte sine advokater, at hendes forældre tidligere havde banket hendes ældre, gravide søster med det formål at fremprovokere en abort.

Borgerrettighedsgrupper siger, at en ny føderal politik beordrer alle offentligt finansierede herberger, der huser illegale indvandrere, til ikke at muliggøre en abort, med mindre de får en godkendelse af Scott Lloyd, en kendt abortmodstander, som præsident Donald Trump har udpeget til at lede det føderale kontor for genhusning af flygtninge.

Ifølge borgerretsorganisationen ACLU findes der andre lignende sager med gravide mindreårige, som må kæmpe for at få adgang til abort, mens de er under forvaring i USA. Organisationen indleder nu et gruppesøgsmål for at ændre Trump-regeringens politik på området.

Den 17-årige pige siger selv, at hun aldrig var i tvivl om, at hun ønskede en abort.

”Jeg har truffet min beslutning, og den er mellem mig og Gud,” sagde hun i sin erklæring.