Iransk-britisk mor har været adskilt fra familien i fem år: Fanget i spil om milliarder til kampvogne

Den britisk-iranske kvinde Nazanin Zaghari-Ratcliffe har fået endnu en fængselsdom i Iran. Denne gang på ét år. Hun har netop udstået en straf på fem år – og hendes fængsling ses som et brik i et storpolitisk spil mellem Iran og Storbritannien.

Siden sin kones fængsling har Richard Ratcliffe ført en utrættelig kampagne for at få hende hjem, og i 2019 fik han datteren hjem, så hun kunne starte i engelsk skole i London. Håbet var, at hustruen hurtigt kunne følge efter. Men det skete aldrig.
Siden sin kones fængsling har Richard Ratcliffe ført en utrættelig kampagne for at få hende hjem, og i 2019 fik han datteren hjem, så hun kunne starte i engelsk skole i London. Håbet var, at hustruen hurtigt kunne følge efter. Men det skete aldrig. . Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix.

På sjette år er den nu 42-årige britisk-iranske kvinde Nazanin Zaghari-Ratcliffe fanget i et diplomatisk spil mellem sit moderland Iran og sit nye hjemland Storbritannien.

Efter at have udstået en fængselsstraf på fem år i Iran fik hun denne uge en ny dom på et års fængsel – denne gang begrundet i, hvad dommeren kalder ”propaganda mod det iranske regime”.

Dommen falder sammen med, at forhandlingerne i Wien om Irans atomprogram er genoptaget. Men det er ikke hele billedet, hvis man spørger forsker Neil Quilliam fra Mellemøstprogrammet ved den udenrigspolitiske tænketank Chatham House i London.

”Selvom det ser ud til, at den nye dom til Nazanin Zaghari-Ratcliffe tidsmæssigt falder sammen med forhandlingerne i Wien, så handler det i højere grad om forholdet mellem Storbritannien og Iran,” forklarer Neil Quilliam.

Det helt store stridsspørgsmål er 400 millioner pund, næsten 3,5 milliarder kroner, som Iran i 1976 forudbetalte Storbritannien for en ordre på nye Chieftain-kampvogne. Men efter kuppet i 1979, hvor ayatollahernes muslimske præstestyre overtog magten fra monarken shah Mohammad Reza Pahlavi, blev ordren aflyst. Briterne betalte aldrig pengene tilbage, men satte dem ind på en lukket bankkonto, hvilket fortsat er genstand for en retssag ved den britiske højesteret. Sagen blev for 11. gang igen udsat midt i april.

”Den seneste udsættelse udløste den nye dom på et års fængsel til Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Pointen er, at Iran ønsker sine penge tilbage, og indtil landet får det, så vil Nazanin blive holdt som gidsel i Teheran. Selv fremskridt i forhandlingerne i Wien, som ser lovende ud, vil ikke føre til, at Nazanin Zaghari-Ratcliffe løslades. Det er kun fremskridt i højesteretssagen, som kan få hende hjem til Storbritannien,” forklarer Neil Quilliam.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe er født i Iran og var som tidligere omtalt i Kristeligt Dagblad for lidt over fem år siden på besøg hos sine forældre for at vise dem datteren Gabriella, der på det tidspunkt var 22 måneder gammel. Datteren har hun med sin britiske mand Richard Ratcliffe. Men da hun 3. april 2016 ville flyve hjem fra Teheran, blev hun tilbageholdt af revolutionsgarden, som er den religiøse del af den iranske hær, og hun endte med at blive fængslet for spionage med det formål at vælte præstestyret. Siden har hendes ægtefælle ført en utrættelig kampagne for at få hende hjem, og i 2019 fik han datteren hjem, så hun kunne starte i engelsk skole i London.

Håbet var, at hustruen hurtigt kunne følge efter. Selvom hun på grund af coronakrisen fik lov til at være i husarrest hos sine forældre frem for i en fængselscelle, så kommer den nye dom som endnu et slag i hovedet for Richard Ratcliffe, der er kritisk over for den måde, som den britiske regering håndterer sagen på.

Det var således ikke udenrigsminister Dominic Raab, men en af de mindre magtfulde ministre, James Cleverly, der kommenterede den seneste dom i det britiske parlament i denne uge. Noget, som Nazanin Zaghari-Ratcliffe kunne følge direkte på tv fra Iran.

”Hvad hun bed mærke i, var, at Dominic Raab ikke stillede op for regeringen, men i stedet sendte en juniorminister. Jeg tror ikke, at hun føler, at hvad der blev sagt, gav hende nogen form for håb,” siger Richard Ratcliffe til avisen The Times.