Prøv avisen

Ungarn vedtager kontroversiel forfatning

Den nye ungarske forfatning er ifølge landets statsminister, Viktor Orban, nødvendig for at bringe Ungarn helt ud af kommunismens skygge. -- Foto: Attila KisbenedekAFP.

Familien og det ufødte barns rettigheder får særlig plads i ungarsk forfatning, der er vedtaget under stor protest fra oppositionen, civilsamfundet og udlandet

Kristendommen, familien, det ufødte barn og fædrelandet får deres egen plads i den forfatning, som i mandags blev stemt igennem det ungarske parlament under store kontroverser.

"Den anerkender kristendommen som grundlaget for vores civilisation, men den sikrer moralsk frihed," understregede Laszlo Kover, der er leder af forsamlingen og medlem af regeringspartiet Fidesz.

LÆS OGSÅ: Har Europa råd til 151 millioner pensionister?

Ungarn er det sidste af de østeuropæiske lande, der får en ny forfatning efter årene under Sovjetunionens indflydelse, og Lazlo Kover kaldte vedtagelsen "et historisk øjeblik". Et skridt, som ifølge statsminister Viktor Orban var nødvendigt for at bringe Ungarn helt ud af kommunismens skygge.

Et knapt så positivt indtryk har landets centrum-venstre-opposition, der helt boykottede afstemningen, mens det højrepopulistiske Jobbik-parti stemte imod.

Sammen med flere borgerrettighedsorganisationer har de anklaget statsministeren for at underminere den demokratiske proces ved at haste forfatningen igennem, fordi Orbans regerende Fidesz-parti sammen med sin kristendemokratiske koalitionspartner sidder med et to tredjedelsflertal i forsamlingen og derfor ikke behøver at spørge andre til råds. Regeringen mener dog selv, at den har konsulteret rigeligt – blandt andet ved at sende et 12-punkts spørgeskema ud til hele befolkningen.

Den nye forfatning ses af kritikere som en måde at give regeringen yderligere magt på, blandt andet ved at indskrænke Forfatningsdomstolens magt og gøre det sværere at ændre på visse politikområder i fremtiden.

En række borgerrettighedsorganisationer kritiserer desuden forfatningen for at være "domineret af en stærkt højreorienteret kristen ideologi", som vil underminere rettighederne for alle, der ikke passer ind i mønsterfamiliemodellen med far, mor og børn. For eksempel ved at cementere, at ægteskabet kun gælder mellem en mand og en kvinde, og at "familien er grundlaget for nationens overlevelse". Desuden udelader den seksuel orientering som diskriminationsgrund på linje med race, køn eller religion og sætter retten til abort på spil, fordi forfatningen nu foreskriver, at livet skal beskyttes fra undfangelsen.

"I fremtiden kan 'loyalitet, tro og kærlighed' i princippet fungere som grundlag for begrænsninger af basale rettigheder," skriver Den Ungarske Helsinki Komité, der sammen med to andre rettighedsorganisationer har offentliggjort en lang kritik af den nye forfatning.

Også i udlandet har forfatningen givet genlyd. Europa-rådets såkaldte Venedig-Kommission, der rådgiver de 47 medlemmer om forfatningsopbygning, kritiserer den manglende gennemsigtighed i processen og den hurtige behandling, hvor et egentligt udkast først blev gjort offentligt fire uger inden afstemningen. Mens lederen af de liberale i Europa-Parlamentet, Guy Verhofstadt, kalder den nye grundlov "en trussel mod europæiske værdier".

Den ungarske statsminister, Viktor Orban, har taget kritikken ganske rolig. Han understreger, at han er villig til at lade andre se landets nye forfatning efter i sømmene og vurdere, om der er noget, der ikke er i overensstemmelse med de internationale traktater.

Landets præsident skal nu underskrive forfatningen, hvilket han forventes at gøre allerede på mandag. Den nye forfatning vil derefter træde i kraft i det nye år.

albrechtsen@k.dk