Prøv avisen

Unge er drivkraften bag historisk værdiskifte i USA

idste uges præsidentvalg var ikke bare en sejr for præsident Obama. Valget viser også, at amerikanerne over en bred kam er blevet mere tolerante over for bøsser og lesbiske, lige som en række stater vedtog at lovliggøre brugen af hash under forskellige betingelser. (Arkivfoto fra valgnatten) Foto: Billy BENNIGHT Denmark

USA's holdning til ægteskaber mellem homoseksuelle samt brug af hash er under forandring. Næste skridt bliver en mere åben og liberal udlændingepolitik viser nye meningsmålinger. Det er amerikanerne under 30, der driver forandringerne.

WASHINGTON DC: Sidste uges præsidentvalg var ikke bare en sejr for præsident Obama. Valget viser også, at amerikanerne over en bred kam er blevet mere tolerante over for bøsser og lesbiske, lige som en række stater vedtog at lovliggøre brugen af hash under forskellige betingelser.

Flere stater tillader i forvejen brug af marihuana til medicinske formål, men staten Colorado gik videre og nu vil tillade brug af hash til "personlige, rekreative formål."

Forkæmperne jubler og taler om et "historisk øjeblik," og meningsmålingerne peger på et generelt og blivende værdiskred. Det er nemlig de nye generationer, som har skiftet holdning, og forskere påpeger, at langt de fleste mennesker bibeholder disse holdninger med alderen.

Scott Keeter, der er forskningschef ved tænketanken "Pew Research Center for the People and the Press" i den amerikanske hovedstad, peger på dybtgående og varige ændringer i amerikanernes holdninger, som baggrund for resultaterne:

"I vore værdiundersøgelser kan vi se, at konservativ værdipolitik ikke længere afgør, hvem der vinder Det Hvide Hus. Religion betyder mindre for især den unge generation. Vi er vidne til et generationsskifte hen mod et mere sekulært samfund, der kun kan udfordres af den store indvandring fra Mexico og Latinamerika, hvor borgerne er mere religiøse," siger han.

TEMA: Præsidentvalg i USA 2012

Og modsat økonomiske spørgsmål, ændrer mennesker ikke holdning til disse emner, når de bliver ældre. "Hvis du går ind for homo-rettigheder og fri hash som ung holder tolerancen livet ud. "

En helt ny meningsmåling fra Washington Post og ABC News slår fast, at det er holdningerne hos unge under 30, der ligger bag valgresultaterne. I denne aldersgruppe er der stort flertal for legaliseringen af homoægteskaber (66 procent) og et lille flertal for brug af hash til "personlige formål".

Målingen viser også, at den samme aldersgruppe er positive over for love, der skal tildele unge uden statsborgerskab, som er født i USA - men som er i landet ulovligt, typisk fordi deres forældre er indvandret illegalt - ret til statsborgerskab, hvis de opfylder visse betingelser.

Det er argumentet bag den såkaldte "DREAM act," som demokraterne og præsident Obama støtter, men som ikke har kunnet blive vedtaget i Kongressen grundet republikansk modstand.

I aldersgruppen 40-64 er holdningen delt, mens et flertal af de ældre amerikanere, over 65 år, er modstandere af begge dele. Når det gælder "en vej til statsborgerskab" som er sloganet for DREAM er holdningen delt lige over hos vælgere over 65.

Gennemsnittet for samtlige Amerikas vælgere viser tilslutning til princippet bag DREAM loven med 57 over for 39 procent, mens 51 procent støtter homoægteskaber og 47 procent er i mod. Når det gælder lovliggørelse af hash er stilingen 48 for og 50 procent imod.

At sidstnævnte fortsat er det mest kontroversielle emne så man på valgdagen 6. november. Hvor samtlige afstemninger om homoægteskaber faldt ud i tilhængernes favør, var det kun staterne Colorado og Washington som vedtog lovliggørelsen af hash, mens staten Oregon nedstemte et forslag om lovliggørelse af marihuana i al almindelighed og Arkansas afviste medicinsk brug af stoffet.

Ud over generationskløften viser meningsmålingen også store forskelle mellem racerne, når det gælder udlændingepolitikken. Støtten til DREAM loven ligger på 52 procent blandt hvide vælgere under 50 år og 49 procent blandt de ældre hvide, mens 66 procent af såvel unge som gamle "ikke-hvide" vælgere støtter "vejen til statsborgerskab.

Annegrethe
Rasmussenerudenrigskorrespondent iWashingtonDCogblogger USAnu.dk