Unge tunesere øjner en bedre fremtid og ordentlig løn i Tyskland

Højtuddannede tunesere har svært ved at få arbejde. I Tyskland mangler man arbejdskraft. Det ligner et godt match, at flere tunesere sætter kurs mod Tyskland.

28-årige Elyes Jelassi er en af de unge tunesere, der søger bedre løn i Tyskland. Her ses han i lufthavnen i den tunesiske hovedstad før sin afrejse til Tyskland og byen Wiesbaden, hvor han har fået job som sygeplejerske.
28-årige Elyes Jelassi er en af de unge tunesere, der søger bedre løn i Tyskland. Her ses han i lufthavnen i den tunesiske hovedstad før sin afrejse til Tyskland og byen Wiesbaden, hvor han har fået job som sygeplejerske. Foto: Fethi Belaid/Ritzau Scanpix.

Mens krisen kradser i hjemlandet, er flere tunesere begyndt at jagte en fremtid i Tyskland.

Tunesien har ellers bånd til en anden europæisk stormagt, Frankrig, som går mange år tilbage. Men det er i Tyskland, at de unge nordafrikanere for alvor øjner muligheder.

I Europas største økonomi er fødselsraterne lave, manglen på arbejdskraft er høj - og mulighederne for opholdstilladelse gode.

Tallene er stadig lave, men de stiger i høj fart. Fra januar til oktober i år har Tyskland givet 5474 arbejdstilladelser til tunesere. Det er over 1000 flere end hele sidste år og mere end dobbelt så mange som i 2020.

Ifølge tuneseren Narjess Rahmani, som bor i Berlin, den tyske hovedstad, og er chef for immigrationsagenturet "Get In Germany", har Tyskland brug for arbejdskraften.

- Tyskland har enormt stor brug for arbejdere. Ikke bare på sundhedsområdet og i it-sektoren, men også i byggebranchen til at lægge kabler eller køre tunge køretøjer, siger hun.

Nogle tyske arbejdsgivere tilbyder at hjælpe tunesere med at søge visum eller endda at betale for seks måneders sprogundervisning.

I Tunesien er efterspørgslen på tyskundervisning kommet i højere kurs de senere år. Særligt blandt de højtuddannede.

For Tunesien har et velrenommeret uddannelsessystem, men lider under høj arbejdsløshed hos unge nyuddannede.

Blandt dem er den 25-årige ingeniør Nermine Madssia.

Hun bærer hijab og foretrækker blandt andet Tyskland over Frankrig, den tidligere kolonimagt i Tunesien, fordi hun tror, at tyskerne vil være mere imødekommende over for hendes religion.

Nermine Madssia håber på snart at kunne sætte kurs mod Tyskland. Hendes forældre hjælper hende med at betale for sprogundervisning og visumansøgning.

I Tyskland håber hun på at få "respekt, agtelse og en ordentlig løn".

28-årige Elyes Jelassi har pakket en flaske olivenolie og nogle krydderier i sin kuffert, som skal med ham til Tyskland.

Han har egentlig ikke lyst til at forlade sit hjemland og sin familie, men ser ingen anden udvej.

- Efter tre års studier og praktikophold på flere hospitaler besluttede jeg ikke at gøre karriere i Tunesien, siger han.

Allerede før afrejsen har han et job på plads. Han skal arbejde som sygeplejerske i den tyske by Wiesbaden. De første seks måneder får han betalt bolig.

Ud over en god løn forventer han også bedre arbejdsforhold end i Tunesien, hvor sundhedssystemets mangler gør arbejdet "meget stressende".

Alligevel håber han at vende tilbage til Tunesien en dag.

- Jeg vil gerne komme tilbage, når jeg er 50 år, siger han.

/ritzau/AFP