Prøv avisen

USA fik sidste år en million færre fattige

En million mennesker blev i 2018 hevet ud af fattigdom i USA ifølge Census Bureau. Men 38,1 million amerikanere falder fortsat under fattigdomsgrænsen. (Arkivfoto) Foto: Spencer Platt/Ritzau Scanpix

Over en million mennesker blev i 2018 hevet ud af fattigdom i USA, viser årlig rapport. Men samtidig steg antallet af amerikanere uden en sundhedsforsikring.

Flere end en million mennesker i USA kæmpede sig sidste år ud af fattigdom. Men samtidig stagnerede husstandsindkomsterne, og for første gang i næsten et årti steg antallet af borgere uden en sundhedsforsikring.

Det viser den årlige rapport fra det amerikanske folketællingskontor Census Bureau, der blev offentliggjort tirsdag.

Rapporten giver et noget blandet billede af et 2018, hvor Republikanerne sænkede indkomstskatterne, alt imens præsident Donald Trump tog skridt mod at undergrave den sundhedsreform, som hans forgænger, demokraten Barack Obama, søsatte i 2009.

Sidst, men ikke mindst, viser de nye tal fra Census Bureau, at folk er ved at genindvinde deres tab fra det, amerikanerne kalder "den store recession" fra 2007 til 2009.

Lønmodtagernes lønninger er steget, og fattigdommen er faldet, men efter tre års vækst er husstandsindkomsterne samlet set ikke vokset i 2018.

I mellemtiden er regeringens sundhedsforsikring, som er beregnet til de fattigste amerikanere, blevet svækket, og det rammer især et stort antal børn.

- Præsident Trumps grusomme sabotage af sundhedsvæsenet har efterladt to millioner flere mennesker uden en sundhedsforsikring, udtaler formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

- De er tvunget til at leve i konstant frygt for en ulykke eller en skade, der kan ødelægge deres familie økonomisk.

Der er dog også lyspunkter i rapporten fra Census Bureau. Således faldt fattigdomsraten i 2018 til 11,8 procent eller 38,1 million mennesker. Det er et fald på 0,5 procentpoint fra 2017.

Som et resultat heraf var fattigdommen på det laveste niveau siden 2007 - året før recessionen.

I 2018 lå fattigdomsgrænsen for en familie på to voksne og to børn på 25.465 dollar - cirka 172.000 kroner.

Syden var den eneste region i USA, der ikke oplevede et fald i fattigdommen sidste år.

Mens amerikanske mænd fortsætter med at tjene mere end kvinderne, så fortæller økonom ved Census Bureaus Trudi Renwick, at 2018 alligevel var "et temmelig godt år for kvinder".

Flere kvinder end mænd havde således fundet et fuldtidsjob. Sidste år steg andelen af kvinder i et fuldtidsjob til 63,9 procent. Det er et procentpoint højere end i 2017.

Yderligere tjente kvinder på arbejdsmarkedet i 2018 mere, end de gjorde i de gyldne år før finanskrisen i 2008.

Medianindkomsten for kvinder i et fuldtidsjob var sidste år 5,8 procent højere end i 2007 - før recessionen satte ind.

Indtjeningen for mænd, der arbejder på fuldtid, var i 2018 ikke statistisk forskellig fra 2007.

/ritzau/AFP