Prøv avisen

USA giver asyl til tyske kristne

Familien Romeike har fået medhold i retten på, at de er blevet religiøst forfulgt i Tyskland af undervisningssystemet. - Foto: stock.xchng

Amerikansk domstol betragter tysk skolepligt som religiøs forfølgelse. Tysk familie har nu fået asyl i USA

I USA har et tysk ægtepar med fem børn fået politisk asyl. En domstol i delstaten Tennessee har givet familien medhold i, at den bliver religiøst forfulgt i Tyskland og dermed har ret til asylstatus.

Dommen betyder, at Hannelore og Uwe Romeike kan blive i byen Memphis med deres børn. Familien var i 2008 flygtet til USA, fordi forældrene selv ville undervise deres børn hjemme og ikke ønskede at sende dem i en tysk skole. I modsætning til Danmark, hvor forældre kan undervise egne børn, er alle tyske forældre tvunget til at sende deres børn i en skole, der er officielt anerkendt af myndighederne.

Uwe og Hannelore Romeike er medlemmer af en protestantisk trosretning, der tager Bibelens ord bogstaveligt, og de vil ikke sende deres børn på tyske skoler, fordi de mener, at skolernes pensum strider imod kristne grundværdier. Forældrene er især imod, at børnene får seksualundervisning og skal læse om hekse og vampyrer.

Familien søgte asyl i USA med den begrundelse, at den blev religiøst forfulgt i Tyskland. På daværende tidspunkt havde forældrene allerede længe kæmpet imod skolepligten i delstaten Baden-Württemberg. I oktober 2006 havde tysk politi med magt hentet børnene og bragt dem til skole imod deres vilje, men børnene stak af fra skolen og vendte hjem til deres forældre, og forældrene er også blevet idømt en række bøder.

I november 2007 bestemte Tysklands øverste domstol, Forbundsforfatningsdomstolen, i en lignende sag, at staten i særlige tilfælde har ret til at tvangsfjerne børn fra forældre, hvis disse nægter at sende børnene i skole.

Ægteparret Romeike følte efter denne afgørelse, at det var for risikabelt at blive i Tyskland.

– Vi vidste, at vi var nødt til at forlade landet, siger Uwe Romeike til flere aviser.

Familien har fået støtte i USA af organisationen Forbundet til Forsvar for Hjemmeskoler. Mike Donelly, der leder organisationen, håber, at dommen nu kan ændre den offentlige mening i Tyskland.

– Det er en af grundene til, at vores organisation har ydet den tyske familie juridisk bistand, siger han til nyhedsbureauet AP.

Den amerikanske regering har mulighed for at klage over domstolens afgørelse, men de amerikanske indvandringsmyndigheder vil indtil videre ikke udtale sig om sagen.

Foto: colourbox.com