USA godkender milliardsalg af eftertragtede raketter til Polen

Der er blandt andet Himars-raketsystemer på vej til Polen. Raketsystemet er blevet rost af Ukraine.

Amerikanske soldater står foran en militærlastbil med en Himars-raketkaster ved en præsentation tidligere på året i Estland.
Amerikanske soldater står foran en militærlastbil med en Himars-raketkaster ved en præsentation tidligere på året i Estland. Foto: Ints Kalnins/Reuters.

Der er med stor sandsynlighed yderst potent militærudstyr i form af raketkastere og missiler på vej fra USA til Polen.

Tirsdag har det amerikanske udenrigsministerium således godkendt et muligt salg af raketter, missiler og raketsystemer for op mod ti milliarder dollar. Det svarer til næsten 70 milliarder kroner.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium ifølge Reuters.

Godkendelsen omfatter det eftertragtede Himars-raketsystem, missiler af typen ATACMS og raketter af typen GMLRS.

Nærmere bestemt har ministeriet godkendt salg af 18 Himars-raketkastere, 45 ATAMCS-missiler og mere end 1000 GMLRS-raketter.

Forsvarsministeriet skriver i en udtalelse, at det salg, der er lagt op til, vil give polsk militær en markant opgradering.

Samtidig vil Polen i højere grad end hidtil være i stand til at operere militært sammen med USA og sine øvrige allierede, hvis landet køber de tre amerikanske våbensystemer.

Særligt Himars-systemet har ifølge Ukraine gjort en stor forskel på slagmarken i krigen mod Rusland. Landet har nydt godt af Himars-raketter, der tidligere under krigen er blevet doneret af USA.

Raketsystemet er ligesom de to andre våbentyper produceret i USA og anses for at være yderst effektivt og sofistikeret.

Det fremgår ikke, om Polen vil sende nogle af våbnene videre til Ukraine, som landet allerede har støttet militært.

Hvad angår ATAMCS-missilerne, er der dog ikke umiddelbart udsigt til, at de lander hos Ukraine. Det skyldes, at USA har afvist en anmodning fra Ukraine om at modtage missilerne.

Polen vil ikke kunne sende missilerne videre til Ukraine uden USA's godkendelse.

ATAMCS-missiler har en rækkevidde på 297 kilometer, mens Himars-raketter kan nå 77 kilometer. Himars-raketter affyres fra mobile enheder, som raketkasterne er installeret på.

GMLRS-raketter har en rækkevidde på op til 70 kilometer.

/ritzau/Reuters