Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

USA godkender milliardsalg af våben til Taiwan mod Kinas vilje

En aftale om våbensalg mellem USA og Taiwan vil blandt andet omfatte 108 kampvogne af typen Abrams. (Arkivfoto) Foto: Leah Millis/Reuters

Kina opfordrer USA til at trække tilladelse til muligt våbensalg med kampvogne og missiler til Taiwan tilbage.

Kampvogne af typen Abrams og Stinger-missiler.

Det er elementer på listen over et potentielt våbensalg til Taiwan, som det amerikanske udenrigsministerium har godkendt mandag.

Men det mulige salg bliver ikke taget godt imod i Kina, der tidligere har udtrykt "alvorlig" bekymring over det.

- Det forstyrrer Kinas indre anliggender og underminerer Kinas suverænitet og sikkerhedspolitik, siger Geng Shuang, talsmand for Kinas Udenrigsministerium.

Shuang opfordrer til "straks" at trække godkendelsen tilbage. Kina og Taiwan har en lang historie sammen og blev adskilt i 1949 under borgerkrigen i Kina.

Gentagne gange har Kina sendt militære fly og skibe ind på Taiwans territorie i de seneste år og arbejdet på at isolere landet internationalt. I dag har Taiwan kun få diplomatiske allierede.

USA's Agentur for Forsvarssikkerhedssamarbejde (DSCA) har mandag oplyst, at Kongressen er blevet underrettet om den potentielle aftale.

Går den igennem, vil 108 Abrams-kampvogne og 250 jord til luft-missiler blive sendt mod Taiwan.

Amerikanske lovgivere har 30 dage til at komme med indvendinger mod salget. Men det er usandsynligt, at de gør det.

Salget "vil bidrage til moderniseringen af køberens flåde af kampvogne, hvilket vil øge evnen til at imødegå nuværende og fremtidige regionale trusler og styrke sit hjemlands forsvar", udtaler DSCA i en redegørelse.

Kina gav også i sidste måned udtryk for sin modvilje mod våbensalget.

- Vi har gentagne gange understreget, at USA er nødt til at forstå, hvor ekstremt skadelig og ødelæggende landets beslutning om at sælge våben til Taiwan er, sagde Geng Shuang.

Forholdet mellem Kina og USA er i forvejen anspændt grundet den igangværende handelsstrid mellem de to økonomiske stormagter.

/ritzau/AFP