Prøv avisen

USA gør klar til farligt møde med Florence

Orkanen Florence set fra Den Internationale Rumstation. Den har kurs mod USA og ventes at ramme torsdag og fredag. Foto: Nasa/Reuters

Florence, en "ekstremt farlig" orkan, har kurs mod USA's østkyst, hvor den ventes at ramme torsdag og fredag. Med sig har den kraftig vind og masser af regn.

Vand, mælk og brød bliver flået af hylderne, og ved tankstationer holder proppede biler i kø for at tanke brændstof. Folk forbereder sig på, at naturen viser sig fra sin mest barske side.

Orkansæsonen i Atlanterhavet er i fuld gang, og ude over vandet har et potentielt dødbringende vejrsystem kurs mod det sydøstlige USA.

Der er tale om orkanen Florence. Den blev mandag opgraderet til en såkaldt kategori 4-orkan, som er det næsthøjeste på skalaen, og beskrives som "ekstremt farlig".

Amerikanske myndigheder spår, at Florence vil ramme dele af østkysten med stor kraft torsdag og fredag. Orkanen befandt sig tirsdag morgen dansk tid omkring 1750 kilometer ud for kysten. Den menes at have vindstød på op til 220 kilometer i timen med sig samt enorme mængder regn.

Guvernører i delstaterne South Carolina, North Carolina, Virginia og Maryland har ifølge nyhedsbureauet Reuters alle erklæret undtagelsestilstand. Nationalgarden er sat ind. Orkanen kan blive den mest brutale, der har ramt staterne i årtier.

Over en million mennesker er blevet bedt om at lade sig evakuere fra kystområdet.

- Dette er en meget farlig orkan, siger guvernør Henry McMaster i South Carolina.

- Vi ønsker ikke at risikere et eneste liv i South Carolina i denne orkan, fortæller han.

I Virginia siger lederen af nødberedskabet, Jeffrey Stern, at indbyggere bør forberede sig på "noget, som ingen i Virginia har oplevet i deres levetid".

Florence ventes at passere mellem Bermuda og Bahamas tirsdag og onsdag, men uden direkte at ramme øgrupperne.

USA's præsident, Donald Trump, har aflyst et planlagt vælgermøde i delstaten Mississippi fredag. Det sker på grund af orkanen, oplyser hans kampagnestab ifølge nyhedsbureauet AP.

- Dette er en af de værste storme, der rammer østkysten i mange år. Forbered jer, vær forsigtige og pas på jer selv, skriver Trump på Twitter.

Hvis orkanen går ned i tempo, når den nærmer sig kysten, vil den kunne bringe tropiske regnskyl med sig, der kan ramme helt ind over bjergkæden Appalacherne. Bjergkæden løber bag den amerikanske østkyst.

Det kan udløse voldsomme oversvømmelser og mudderskred over et stort område, der rækker hundredvis af kilometer ind i landet.

Og meteorologerne tror netop, at Florence vil bremse betydeligt op, inden den rammer USA's østkyst.

- Det er ikke bare kysten, siger lederen af USA's orkancenter, Ken Graham.

- Når et system som dette bremser op, og det bevæger sig virkelig langsomt, så kan noget af nedbøren ramme et godt stykke fra dets centrum, forklarer han til AP.

/ritzau/