USA lover Sydkorea indsigt i atomplaner ved nordkoreansk angreb

Sydkorea lover igen USA ikke at fremstille en atombombe. USA lover Sydkorea mere indsigt i atomplaner.

Sydkoreas præsident, Yoon Suk-yeol, og USA's præsident, Joe Biden, mødtes onsdag i Det Hvide Hus.
Sydkoreas præsident, Yoon Suk-yeol, og USA's præsident, Joe Biden, mødtes onsdag i Det Hvide Hus. Foto: Leah Millis/Reuters.

USA har onsdag lovet at give Sydkorea mere indsigt i landets atomplaner i forbindelse med enhver konflikt med Nordkorea.

Meldingen kommer, efter at USA's præsident, Joe Biden, og Sydkoreas præsident, Yoon Suk-yeol, onsdag har holdt møde i Det Hvide Hus, og mens der er bekymring over Nordkoreas voksende arsenal af missiler og bomber.

Sydkorea har desuden endnu en gang lovet, at landet ikke selv vil forsøge at fremstille en atombombe.

De to præsidenter talte desuden om halvledere, handel og krigen i Ukraine.

På et fælles pressemøde siger Yoon, at han og Biden er blevet enige om at styrke Sydkoreas forsvar som svar på trusler fra Nordkorea.

- Vor to lande er blevet enige om øjeblikkelige bilaterale præsidentielle konsultationer i tilfælde af et atomangreb fra Nordkorea og har lovet at besvare et sådant angreb hurtigt, overvældende, resolut og med hele alliancens styrke - herunder atomvåben fra USA, lyder det fra Yoon.

Biden gentager på pressemødet USA's tilbud om at holde diplomatiske forhandlinger om Nordkoreas atom- og missilprogrammer. Det tilbud har Nordkoreas leder, Kim Jong-un, ignoreret.

Nordkoreas våbenprogram udvider sig hastigt med blandt andet ballistiske missiler, der kan nå amerikanske byer. Det har skabt tvivl om, hvorvidt USA virkelig vil bruge sit atomvåben til at forsvare Sydkorea.

Meningsmålinger i Sydkorea viser, at et flertal af befolkningen vil have, at Sydkorea skal skaffe sine egne atombomber. Det er USA dog imod.

Under en ny "Washington Erklæring" vil USA give Sydkorea detaljeret indsigt og en stemme i USA's beredskabsplan for at afskrække og besvare enhver atomar hændelse i regionen.

Som en del af aftalen vil USA sende en ubåd med ballistiske missiler til Sydkorea. Biden gør det dog klart, at der ikke kommer til at være amerikanske atomvåben på sydkoreansk territorie.

- Jeg har den absolutte autoritet som øverstkommanderende og er den eneste, der er autoriseret til at bruge et atomvåben.

- Det, aftalen betyder, er, at vi kommer til at gøre en indsats for at konsultere med vores allierede, når det er passende, siger Biden.

/ritzau/Reuters