Prøv avisen
Nyhedsanalyse

USA mærker følgerne af voldelig politisk retorik

Tidligere præsident Barack Obama (øverst til venstre), tidligere udenrigsminister Hillary Clinton (øverst i midten), milliardær George Soros (øverst højre), demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus Debbie Wasserman Schultz (nederst til venstre), tidligere CIA-direktør John Brennan (nederst i midten) og demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus Maxine Waters (nederst til højre) er blandt modtagerne af pakker med rørbomber fra en anonym afsender. Foto: Ritzau Scanpix

Med en række breve med rørbomber sendt til fremtrædende demokrater har det politiske konfliktniveau i USA nået nye højder op til midtvejsvalget

I den amerikanske midtvejsvalgkamps slutspurt har præsident Donald Trump kaldt Demokraterne ”onde” og ”farlige”. Han har hånet og verbalt angrebet ekspræsident Barack Obama, ekspræsident Bill Clinton, tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, kongresmedlem Maxine Waters, tidligere CIA-direktør John Brennan og den filantropiske milliardær George Soros. Han har dæmoniseret nyhedsmedierne som ”folkefjender” og gentagne gange fordømt tv-stationen CNN som en producent af ”falske nyheder”.

I denne uge modtog alle de ovenstående pakker med rørbomber fra en anonym afsender. Også tidligere vicepræsident Joe Biden, tidligere justitsminister Eric Holder og skuespilleren Robert de Niro, der er en skarp kritiker af Trump, fik tilsendt mistænkelige pakker.

Ingen af de primitive bomber nåede at eksplodere, inden de blev opdaget og fjernet af politiet i New York og andre steder. Men selvom ingen kom til skade, så ryster bomberne den amerikanske offentlighed og fører til en ny debat om sammenhængen mellem voldelig politisk retorik og politisk vold.

Donald Trumps normbrydende præsidentskab har for alvor sprøjtet hadtale ind i den politiske blodbane i USA, og det er umuligt at ignorere forbindelsen mellem rørbombernes tilsigtede ofre og Trumps dæmonisering af dem.

Præsidenten, der blandt andet har lovprist overfald på venstreorienterede demonstranter og journalister, har i løbet af de seneste to år pustet til voldens gløder og sat højrefløjens svinehunde fri, og for mange meningsdannere og politikere er rørbomberne en uundgåelig konsekvens af hans retorik.

Under et pressemøde i går gjorde New Yorks borgmester, Bill de Blasio, og delstaten New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, det klart, at sænkningen af temperaturen i den politiske debat må ske ”fra toppen”.

”Lad være med at opfordre til vold, lad være med at opfordre til had eller angreb på medierne. Man kan være uenige med hinanden, men man er nødt til at vise respekt for folk og lufte sine uenigheder fredeligt. Desværre bidrager denne hadske atmosfære til de valg, som folk træffer om at gribe til vold,” sagde Bill de Blasio, der ligesom Cuomo er demokrat.

Præsident Trump fordømte sent i onsdags kraftigt bombeforsøgene som ”et angreb på vores demokrati” og opfordrede til nationalt sammenhold. Men hans alvorsfulde og statsmandsagtige reaktion på rørbomberne blev hurtigt erstattet af konfliktfyldt retorik. I en kommentar på Twitter i går bebrejdede Trump mainstream-medierne og deres ”falske nyheder” for at være kilden til den vrede og splid, som forgifter det amerikanske samfund.

”Det er blevet så slemt og så hadsk, at det ikke kan beskrives. Mainstream-medierne må gøre rent bord, HURTIGT!”, skrev Trump på Twitter.

Der er kun 11 dage til det amerikanske midtvejsvalg, hvor magten i Kongressen er på spil, og rørbombeforsøgene forværrer en i forvejen dyster stemning i USA og øger frygten for en tilbagevenden til en æra med politisk vold. I år er det præcis 50 år siden, at præsidentkandidaten Robert Kennedy og borgerrettighedsaktivisten Martin Luther King blev myrdet, og den sociale og politiske splid, som gik forud for disse mord, er ikke ulig situationen i USA i dag. Og de mørke kræfter findes på både højre- og venstrefløjen. I fjor åbnede en mand, der erklærede sig som tilhænger af den socialistiske tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders, ild mod en gruppe republikanske kongresmedlemmer og var meget tæt på at dræbe en af dem, Steve Scalise.

Hvis den politiske retorik fortsætter med at eskalere, er det næsten uundgåeligt, at flere af disse mørke kræfter slippes løs. Dette er en særlig farlig situation i et land, hvor millioner af mennesker er vrede, frustrerede og bevæbnede. Men som præsident Trumps kommentarer i går viser, er der ikke meget, der tyder på, at han vil være den, som sænker temperaturen i den opkogte debat.