Prøv avisen

USA og Cuba fanget i spind af mistillid

USA's præsident Barak Obama lagde i sin valgkamp for tre år siden op til en opblødning i forholdet mellem USA og Cuba. Men relationen mellem de to lande er stadig præget af mistillid. Foto: M. Scott Brauer Demotix Denmark

Trods åbninger er forholdet mellem USA og Cuba stadig domineret af mistillid og økonomiske sanktioner

Den opblødning i forholdet mellem USA og Cuba, som præsident Barack Obama opsigtsvækkende lagde op til i sin valgkampagne for godt tre år siden, lader endnu vente på sig. Trods enkelte glimt af varme domineres forholdet mellem de to lande af kulde og gensidig mistillid, og USA fastholder de fleste sanktioner mod det kommunistiske styre.

LÆS OGSÅ: Cubas økonomiske reformer er liberalistiske

Det tegnede ellers lyst, da Obama i sine første måneder som præsident skrinlagde et mangeårigt forbud, der hindrede cubansk-amerikanere i at besøge øen og sende penge til slægtninge. Møder mellem de to landes embedsmænd voksede i antal, og den cubanske regering fjernede en forhadt særskat på pengeforsendelser fra USA til Cuba.

Men en serie af misforståelser og fejltrin, heriblandt en fejlslagen fangeudveksling, et mislykket forsøg på at drive en fælles sundhedsklinik i Haiti og en konflikt over et amerikansk program, der hjælper cubanske læger med at hoppe af, har sat udviklingen i stå. Særligt sagen om Alan Gross, en konsulent for USAs udenrigsministerium, der i 2009 blev idømt en 15 år lang fængselsstraf i Cuba for at distribuere satellittelefonudstyr, har gjort stor skade på de amerikansk-cubanske relationer.

USAs officielle Cuba-politik har siden 1962 været fokuseret på økonomisk blokade og diplomatisk isolation med det formål at presse det kommunistiske styre til demokratisering og til at udvise respekt for menneskerettighederne. En afslutning af den økonomiske blokade vil kræve godkendelse af Kongressen, hvor meningerne er delte, og eksperter vurderer, at et sådant skridt har lange udsigter.

Også i den amerikanske offentlighed er opbakningen til Cuba-politikken svingende. Mens industrien ønsker adgang til det cubanske marked, afviser en lille, men højrøstet gruppe af kompromisløse, konservative eksilcubanere, at USA skal genoptage relationerne med Cuba, før det kommunistiske styre er borte.

nyholm@k.dk