USA prøver at købe sig til fred i Mellemøsten

Uden udsigt til en palæstinensisk stat vil selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas, ikke acceptere Donald Trumps fredsproces – uanset de amerikanske intentioner eller en stor pose penge på investeringsmøde i Bahrain

"Trumps aftale bliver aldrig vedtaget. Palæstina er ikke til salg,” står der på dette skilt under en demonstration i går i Nablus på Vestbredden mod Bahrain-mødet. –
"Trumps aftale bliver aldrig vedtaget. Palæstina er ikke til salg,” står der på dette skilt under en demonstration i går i Nablus på Vestbredden mod Bahrain-mødet. – . Foto: Jafaar Ashtiyeh/AFP/Ritzau Scanpix.

Store skilte i lufthavnen i den lille arabiske golfstat Bahrains hovedstad, Manama, byder deltagerne i den amerikanske Fred til Velstandskonference velkommen. Den økonomiske konference med det lovende navn åbnede i Bahrain i går og fortsætter i dag. Det skulle have været et festligt åbningsskud til den amerikanske præsident, Donald Trumps, store Mellemøst-fredssatsning, som han selv har lagt op til bliver ”århundredets aftale”. Men inden mødet begyndte, var det – og forventningerne – skrumpet. Konferencen er blevet omdøbt til en ”økonomisk workshop”. Ingen statsledere eller ministre er dukket op til mødet, som nu foregår mellem mellemøstlige embedsmænd og private forretningsfolk.

På bordet ligger den økonomiske plan, som de to amerikanske fredsudsendinge Jason Greenblatt og Jared Kushner offentliggjorde i weekenden: Der skal skaffes 50 milliarder dollars (knap 328 milliarder kroner) til 179 fredsprojekter. Omkring halvdelen skal gå til palæstinenserne i form af for eksempel infrastruktur-investeringer, resten til deling mellem Egypten, Jordan og Libanon. Pengene skal hovedsageligt komme fra de rige arabiske Golfstater, mens USA på sin side har trukket sin støtte til FN’s Palæstina-indsats

”Jeg har ikke tænkt mig at sidde der og høre på deres løgne,” lød det i mandags fra den palæstinensiske selv- styrepræsident, Mahmoud Abbas, i sin begrundelse for at blive væk.

Han boykotter mødet i Bahrain, som palæstinenserne på forhånd kalder dødfødt, og har også forbudt palæstinensiske erhvervsfolk at deltage.

Da det blev klart, at palæstinenserne ikke ville komme, nedtonede Washington også Israels deltagelse til en mindre delegation af forretningsfolk. Det er første gang, israelere åbent rejser ind i Bahrain.

Mahmoud Abbas afbrød al kontakt med Washington, da præsident Trump sidste sommer flyttede USA’s ambassade til Jerusalem. Han har på forhånd afvist Trumps fredsplan. Palæstinenserne har ikke tillid til præsidenten og hans plan, der ikke klart definerer, at processens mål er oprettelsen af en palæstinensisk stat, forklarede Abbas i søndags den internationale presse i Ramallah. Det er ikke nok med en økonomisk plan, uanset at det donorafhængige selvstyres pengekasse er rungende tom.

”Vi har virkelig brug for penge. Men der skal være en politisk løsning, før vi kan sige: Kære verden, hjælp os, vi har brug for at få støtte,” sagde Abbas.

Donald Trump har stadig ikke offentliggjort sin fredsplan i sin helhed. Den vil først blive kendt til november efter det israelske nyvalg i september. Men hans svigersøn og Mellemøst-udsending, Jared Kushner, har i de seneste uger sagt, at den økonomiske del af planen ikke vil stå alene, der ér en politisk plan. I et interview til den arabiske tv-station Al-Jazeera løftede han få timer inden mødet i Bahrain en flig:

”Jeg tror, at vi bliver nødt til at anerkende, at hvis der nogensinde kommer en aftale, så kommer den ikke til at følge det arabiske fredsinitiativ. Den kommer til at være et sted imellem det arabiske fredsinitiativ og den israelske holdning,” sagde Kushner.

Det arabiske fredsinitiativ var i 2002 et saudiarabisk forsøg på at støtte den dengang fastkørte fredsproces og nå to-stats-løsningen. Kronprins Abdullah foreslog, at hvis israelerne trak sig tilbage fra de besatte områder – Vestbredden, Gaza og Østjerusalem – og man fik en ”retfærdig løsning på det palæstinensiske flygtningeproblem”, så ville hele den arabiske verden normalisere forholdet til Israel. Israels skiftende regeringer har afvist initiativet af frygt for, at fem millioner palæstinensiske flygtninge vil oversvømme Israel.

Den israelske regering insisterer på sin side på, at Jerusalem er Israels evigt udele-lige hovedstad, at man ikke fjerner en eneste israelsk bosættelse og derfor aldrig vil trække sig helt ud af Vestbredden.

”Den amerikanske plan lægger sig alt for tæt op af Israel, og det ville ikke være muligt at finde, hverken nogen arabiske stat eller en palæstinensisk leder, der vil acceptere den pakke,” siger den israelske fredsprocesforsker Shaul Arieli til Kristeligt Dagblad.