Prøv avisen

USA skifter kurs og kalder IS’ forbrydelser for folkedrab

Islamisk Stat begår folkedrab, lyder det nu for første gang fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry Foto: AFP or licensors

Efter flere måneders pres fra oppositionen og kristne organisationer betegnede USA’s udenrigsminister i går for første gang Islamisk Stats forbrydelser som et folkedrab

Jihadisterne i Islamisk Stat begår folkedrab mod kristne, yazidier og shia-muslimer i Irak og Syrien. Sådan lyder meldingen nu fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry. Det er første gang, at den amerikanske regering bruger betegnelsen folkedrab om konflikten.

Dermed lægger USA sig i forlængelse af både pave Frans og Europa-Parlamentet, der i sidste måned anerkendte de religiøse minoriteters lidelser som et folkedrab.

”Mit formål her i dag er at understrege min vurdering af, at ISIS (Islamisk Stat, red.) er ansvarlig for folkedrab imod grupper i områder under dets kontrol, deriblandt yazidier, kristne og shia-muslimer,” sagde John Kerry i går ved et pressemøde, hvor han også understregede, at ekstremisterne har begået forbrydelser mod menneskeheden samt etnisk udrensning.

Den amerikanske regering har længe forsøgt at undgå at tage stilling til spørgsmålet, men har været under pres fra både Republikanerne og kristne interesseorganisationer. Det er kun sket én gang tidligere, at USA har anerkendt en stadig aktiv konflikt som et folkedrab. Det skete med konflikten i Darfur i 2004. På samme måde har den danske regering indtil videre ikke ønsket at bruge betegnelsen folkedrab om Islamisk Stats forbrydelser.

Det vigtige ved den amerikanske melding er især symbolværdien, siger Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker i holocaust og folkedrab ved Dansk Institut for Internationale Studier.

”Betegnelsen folkedrab er et meget symbolsk ladet begreb, der sender et stærkt signal. Det understreger, at man finder det vigtigt. I første omgang er det en vigtig opbakning til de menneskeretsorganisationer, der lige nu arbejder på at indsamle dokumentation for de forbrydelser, der foregår. Men der ligger også en indirekte forpligtelse for en stat til at gøre noget, når man anerkender noget som et folkedrab,” siger hun.

John Kerry uddybede ikke selv, om kategoriseringen af forbrydelserne som folkedrab ville få praktiske konsekvenser for USA. Men ifølge Martin Mennecke, lektor ved juridisk institut på Syddansk Universitet, betyder det ikke nødvendigvis, at USA er juridisk forpligtet til at øge sin indsats mod Islamisk Stat.

”Som jurist vil jeg sige, at USA’s anerkendelse ikke får nogen større praktisk betydning. John Kerrys melding er først og fremmest tænkt som et indlæg i den politiske debat i USA,” siger han.

Det skyldes, at FN-traktaten fra 1948, der introducerer begrebet folkedrab, klart understreger, at alle lande har pligt til at forebygge et folkedrab. Derfor er det ikke juridisk afgørende, om et land anerkender folkedrabet eller ej, da man i forvejen har pligt til at forhindre det.

Når spørgsmålet alligevel er politisk kontroversielt, og regeringer såsom den danske vægrer sig ved at bruge ordet folkedrab, handler det ifølge Martin Mennecke om, at en regering dermed erkender, at den har fejlet:

”Desuden tror jeg, at mange regeringer gerne vil være fri for at tage stilling til spørgsmålet og dermed indtage en rolle, domstolene normalt har i et samfund.”