Prøv avisen

USA stod stille på 10-årsdagen for terrorangrebet

Mindehøjtideligheden i New York i går omfattede blandt andet et øjebliks stilhed på nøjagtig det tidspunkt, da det andet kaprede fly ramte det sydlige tårn den 11. september 2001. Fra højre ses præsident Barack Obama, hans hustru, Michelle Obama, tidligere præsident George W. Bush og hans hustru, Laura Bush. Foto: Stan HondaAFP.

Amerikanernes markering af tiåret for terrorangrebene i 2001 antog både private og offentlige former

En ung mand i nystrøget lyseblå skjorte sad foroverbøjet på en kirkebænk i St. Pauls Chapel i New York med hovedet dybt begravet i hænderne.

LÆS OGSÅ: Sikkerhedens pris

Hans skuldre rystede let, og han rokkede lidt frem og tilbage på den skrammede træbænk, hvis mange lange ridser stammer fra dens dage som hvilested for Ground Zero-redningsarbejdere og deres tunge udstyr i dagene efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001.

Den unge mand var ikke alene med sin smerte i går. Følelserne sad uden på tøjet mange steder i USA, hvor amerikanerne markerede tiåret for rædslerne og de knap 3000 ofre med titusindvis af både private og offentlige mindearrangementer, ceremonier og særgudstjenester.

Og her, i St. Pauls Chapel i det nedre Manhattan, lyste minderne om denne gruopvækkende dag i Amerikas historie særligt stærkt. Det episkopale kapel vender direkte ud mod Ground Zero (nulpunktet), hvor de to World Trade Center-tvillingetårne stod, indtil yderligtgående islamistiske terrorister forvandlede kaprede passagerfly til flyvende bomber den 11. september 2001, og tidligere redningsarbejdere og pårørende til terrorofrene fyldte den lille, intime kirkebygning til gårsdagens første tidlige morgengudstjeneste.

Det budskab, som genlød hele dagen igennem i går, var både sorg og håb, fred og kærlighed. Husk Jesu ord om at elske dine fjender, understregede biskoppen for den amerikanske episkopale kirke, Katherine Jefferts Schori, som prædikede i St. Pauls Chapel.

Må vores hjerter åbne sig for vores fjender. Det er den eneste vej til fred, konstaterede Schori og mindede kirkegængerne om, at shalom, salaam og islam alle stammer fra samme rod.

Eftertænksomheden syntes at præge hele USA i går. Lige over for kapellet, ved Ground Zero, var præsident Barack Obama, tidligere præsident George W. Bush, New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, og en række andre prominente figurer samlet med terrorofrenes familier til en officiel højtidelighed ved byens store nye mindesmærke for angrebene og ofrene.

Hele området var ryddet for trafik, og en fortættet stilhed hang over det almindeligvis travle og støjende gadebillede. Højtideligheden blev indledt med de melankolske toner fra et kor af sækkepiber, og den alvorsfulde præsident Obama læste sammenbidt op fra Salme 46, der taler om Gud som vores tilflugt og styrke, en hjælp i angsten, mens ofte grådkvalte pårørende skiftevis læste navnene op på hver af de knap 3000 mennesker, som mistede livet i tvillingetårnene.

Nogle af dem inkluderede et personligt budskab. Det gjaldt eksempelvis den unge Peter Negron, der blot var 11 år gammel, da han mistede sin far, Pete.

Jeg ville ønske, at min far havde været der til at lære mig at køre bil, til at invitere en pige ud, til at se mig blive student og tusinder af andre ting, som jeg ikke engang kan begynde at remse op, sagde han.

Oplæsningerne blev afbrudt af øjeblikke af stilhed på de nøjagtige klokkeslag, hvor passagerflyene kolliderede med World Trade Center-tårnene, og hvor skyskraberne styrtede sammen. Også de øjeblikke, hvor et kapret fly ramte ned i forsvarsministeriet Pentagon i Washington, og hvor et andet styrtede ned i Shanksville i Pennsylvania, blev markeret. Tårerne flød frit, og flere af de forsamlede faldt sammen i tætte favntag.

Andre amerikanere valgte at markere tiåret på mere personlig vis. I Greenfield i delstaten Wisconsin havde Phil Oblak, en marinesoldat med to turnuser i Irak bag sig, eksempelvis valgt at bruge dagen til lade sig gifte med sin forlovede, Christina Knutson, og invitere 275 gæster til bryllupsfest. Det var et bevidst forsøg på at forvandle Amerikas mest triste dato til en glædens dag, forklarer Phil Oblak til den lokale avis Milwaukee Journal Sentinel.

Mange mennesker synes, at det er tabu at have en festdag på en tragisk dag. Men vi ville ikke lade de mennesker, der begik de handlinger, holde os eller Amerika nede, siger Phil Oblak, der selv blot var en 16 år gammel gymnasieelev den 11. september 2001.

Og nogle brugte dagen på at rejse penge til offergrupper. I flere byer tværs over USA blev der afholdt fem-kilometer velgørende motionsløb til ære for Stephen Siller, en New York-brandmand og far til fem, som mistede livet i World Trade Center efter at have løbet fem kilometer fra Brooklyn-bydelen til det nedre Manhattan iført en 27 kilo tung oppakning.

Den 12. september, i dag, vil kongresmedlemmer samles på trapperne foran kongresbygningen og som de også gjorde det spontant for præcis 10 år siden bryde ud i USAs nationalsang, The Star-Spangled Banner.