USA’s evangelikale slår Trumps sexismesag hen: Værdipolitikken er vigtigere

Mange evangelikale ledere og vælgere fastholder støtten til Donald Trump trods præsidentkandidatens sexismesag. Årsagen hedder Hillary Clinton

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump er gift for tredje gang og gik tidligere ind for fri abort. Og trods den nylige afsløring af grove, sexistiske kommentarer støtter flere fremtrædende præster, prædikanter og tv-evangelister fortsat Trump, som gentagne gange har sagt, at han vil beskytte kristendommen i USA. Her ses kandidaten bede sammen med præster ved et nyligt besøg i Las Vegas’ internationale kirke. – Foto. Evan Vucci/AP/Polfoto.
Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump er gift for tredje gang og gik tidligere ind for fri abort. Og trods den nylige afsløring af grove, sexistiske kommentarer støtter flere fremtrædende præster, prædikanter og tv-evangelister fortsat Trump, som gentagne gange har sagt, at han vil beskytte kristendommen i USA. Her ses kandidaten bede sammen med præster ved et nyligt besøg i Las Vegas’ internationale kirke. – Foto. Evan Vucci/AP/Polfoto. Foto: Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump er ikke Guds bedste barn, men han er alligevel den bedste kandidat til embedet som USA’s øverstkommanderende. Sådan lyder det fra flere toneangivende højrekristne ledere i slipstrømmen på den sexismesag, som har slået den republikanske præsidentkandidats valgkampagne ud af kurs.

Sagen begyndte med afsløringen af en 11 år gammel lydoptagelse på en video, hvori Donald Trump taler om sit fejlslagne forsøg på at forføre en gift kvinde og praler med at udnytte sin stjernestatus til at begramse og tvangskysse kvinder. Nye meningsmålinger viser, at hans vælgeropbakning er dalende, og ifølge USA’s førende meningsmålingsekspert, Nate Silver, har hans demokratiske modstander, Hillary Clinton, nu 83 procents chance for at blive USA’s næste præsident.

Men Donald Trump har trods sit playboy-image og sin manglende personlige forankring i den kristne tro nydt stor opbakning blandt hvide evangelikale, og en ny meningsmåling fra Public Religion Research Institute viste i går, at netop de er den eneste religiøse gruppe, hvis støtte til den ukonventionelle republikanske kandidat er uændret efter sexismesagen. 65 procent af denne vælgergruppe agter stadig at stemme på Trump, mens en voksende andel af eksempelvis hvide katolikker nu vender ham ryggen.

Opbakningen til Trump handler om værdipolitik, siger fremtrædende evangelikale ledere.

”Det var uanstændigt, sjofelt, uacceptabelt – men ikke nok til at få mig til at stemme på Hillary Clinton. Jeg ville måske ikke vælge denne mand til at være søndagsskolelærer i min kirke, men det er ikke det, som dette valg handler om,” siger Robert Jeffress, der er ledende præst i den evangelikale megakirke First Baptist i Dallas, til avisen The Wall Street Journal.

Han påpeger, at den kommende præsident vil få mulighed for at udnævne mindst én ny dommer til Højesteret, som har det sidste ord i USA’s store værdipolitiske konflikter og derfor er med til at sætte kursen i forhold til emner som abort og trosfrihed i generationer fremover. Domstolen er i dag delt lige over mellem progressive og konservative medlemmer, nu da et republikansk-domineret Senat blokerer for udnævnelsen af en ny dommer efter den konservative Antonin Scalias død.

”Hvis den seneste afsløring præsenterer et dilemma for nogle konservative kristne, så vil jeg gerne minde dem om, at det egentlige spørgsmål for de kommende fire år er Højesteret,” siger Robert Jeffress.

Og Trump er trods sine moralske skavanker stadig et bedre valg end Clinton, siger også James Dobson, der er tidligere formand for den indflydelsesrige højrekristne gruppe Focus on the Family og i dag er vært for radioprogrammet Family Talk.

”Hr. Trump lover at støtte religionsfrihed og de ufødtes værdighed. Fru Clinton lover, at hun vil gøre det modsatte,” siger han til nyhedsbureauet AP.

Blandt de øvrige højrekristne ledere, der fastholder støtten til Trump, er stifteren af den højrekristne gruppe Faith & Freedom Coalition (koalition for tro og frihed), Ralph Reed, samt tv-evangelisten Pat Robertson og Jerry Falwell Jr., der står i spidsen for verdens største evangelikale universitet, Liberty University.

Nogle højrekristne spydspidser tager dog afstand fra Donald Trump. Det gælder eksempelvis den populære evangelikale forfatter Beth Moore. I en kommentar på det sociale medie Twitter skriver Moore, at hun er blandt de mange kvinder, som har oplevet at blive chikaneret og seksuelt krænket af mænd. Den type opførsel, som Trump udviser i optagelsen, bliver mere acceptabel, ”når nogle kristne ledere ikke synes, at det er noget særligt”, advarer hun.

Albert Moehler, der står i spidsen for Sydstatsbaptisternes præsteseminar, betegner Trump som ”en national skændsel” og advarer sine evangelikale fæller mod at kompromittere deres kristne værdier blot for at undgå en præsident Clinton.

”Donald Trump er ikke bare diskvalificeret fra at blive søndagsskolelærer. Redelige kristne burde ikke ønske ham som nabo. Trumps rædselsvækkende udtalelser, sagt med hans egen skrydende stemme, afslørede en tingsliggørelse af kvinder og en seksuel rovdrift, der burde gøre fortsat støtte til Trump umulig for nogen som helst evangelikal leder,” skriver han i en kommentar i avisen The Washington Post under overskriften ”Donald Trump har skabt en ulidelig situation for evangelikale”.

Evangelikale amerikanere udgør ifølge Pew Research Center i dag 20 procent af den amerikanske vælgerbefolkning, og mere end en tredjedel af de evangelikale vælgere har i en tidligere rundspørge fra centret henvist til deres modstand mod Hillary Clinton som en hovedsårsag til, at de foretrækker Trump.