USA's højesteret afskaffer udstrakt ret til abort efter 49 år

Højesteret tog fejl i 1973, da den vurderede, at abort var en forfatningssikret ret, lyder det i historisk afgørelse. Nu vil delstater i hele USA både lempe og begrænse adgang til abort

Abortmodstandere (til højre) og aborttilhængere (til venstre) har demonstreret foran USA's højesteret op til afgørelsen om, hvorvidt den forfatningssikrede ret til abort skal underkendes.
Abortmodstandere (til højre) og aborttilhængere (til venstre) har demonstreret foran USA's højesteret op til afgørelsen om, hvorvidt den forfatningssikrede ret til abort skal underkendes. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fra nu af vil USA være et land delt i to, når det gælder adgangen til abort. Flere delstater vil næsten uden undtagelse forbyde abort helt. Andre steder vil abort være muligt helt op til fødselstidspunktet.

Det er blot nogle af følgevirkningerne af en historisk og skelsættende afgørelse fra USA’s højesteret, der blev offentliggjort fredag, og som med det samme er blevet fordømt af førende demokratiske politikere og rettighedsaktivister i både USA og store dele af verden.

”Radikale republikanere stormer frem i deres korstog for at kriminalisere frihed, når det gælder sundhed. Og i Kongressen forbereder Republikanerne et landsdækkende abortforbud,” lød reaktionen fra den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Afgørelsen er en foreløbig kulmination på næsten 50 års konstant debat om adgangen til abort i USA, der har været begrænset af en indtil nu forfatningssikret ret til abort for alle amerikanske kvinder op til godt 20. graviditetsuge. Den har været sikret gennem den såkaldte Roe mod Wade-afgørelse fra 1973.

Men den afgørelse var forkert, skriver et flertal af de livstidsudnævnte dommere i den amerikanske højesteret.

Flertallet i højesteret tippede til konservativ favør som følge af de tre dommerudnævnelser, som Donald Trump fik gennemført i sin embedstid som præsident.

Dermed er spørgsmålet om regulering af adgangen til abort tilbage i hænderne på de lokale lovgivere på delstatsniveau. En lang række af delstaterne har allerede vedtaget love, der forbyder abort med kun få undtagelser efter sjette graviditetsuge. Nogle af disse er trådt i kraft ved nyheden fra højesteret, mens resten vil være gyldige inden for 30 dage. Langt flere forventes at følge trop med mere eller mindre restriktive abortlove.

Organisationen Guttmacher Institute, der arbejder for abortrettigheder, har estimeret, at 26 delstater sandsynligvis vil indføre hårdere abortlove end de gældende.

”Uanset hvad omfanget bliver af de kommende love, er ét resultat af dagens afgørelse sikkert: indskrænkning af kvinders rettigheder og af deres status som frie og lige borgere,” skriver de tre liberale højesteretsdommere Stephen Breyer, Sonia Sotomayor og Elena Kagan, der stemte imod omstødelsen af ”Roe mod Wade”, i deres mindretalsudtalelse.

Flere må rejse for at få abort

Det gælder for eksempel stort set alle delstater i Midtvesten bortset fra Illinois, hvor Allison Cowett er medicinsk leder af abortklinikken Family Planning Associates i Chicago. Allerede før denne afgørelse mærkede hun og behandlingsstedet et stigende pres på klinikken fra kvinder fra andre delstater, hvor der var blevet indført visse restriktioner på abort såsom længere ventetider og højere priser. Det pres kan blive meget større nu, hvor Illinois står til at blive en af de eneste delstater i Midtvesten, der ikke vil begrænse abort yderligere.

“Det er en meget trist dag for kvinder og mennesker, der kan blive gravide i hele landet. Ikke alene er retten til selvbestemmelse over egen krop blevet undermineret, men afgørelsen rammer også marginaliserede og fattige grupper uforholdsmæssigt hårdt," siger Allison Cowett.

Pro-abort-organisationer i Illinois har estimeret, at en underkendelse af “Roe mod Wade” vil betyde, at yderligere 10.000 til 20.000 kvinder vil rejse til delstaten årligt for at få foretaget en abort. I dag bliver der årligt foretaget 46.000 aborter i Illinois.

“Vi har været vant til at behandle folk fra Indiana og Wisconsin, men over de seneste år er endnu flere fra hele Midtvesten begyndt at rejse hertil for at få foretaget abort. Det bliver langt flere nu, og vi må forsøge at få ansat mere personale. Der er meget arbejde forude,” siger Allison Cowett.

Ligesom Illinois vil andre delstater med lempelige abortlove forberede sig besøg fra et stigende antal kvinder fra stater i Syden og Midtvesten, hvis hjemstater vil begrænse adgangen til abort.

Mens det er en trist dag for aborttilhængere, er det en glædens dag for modstandere af abort i hele USA. Det gælder blandt andre Patrick T. Brown, der er fellow ved den konservative tænketank Ethics & Public Policy Center i Washington D.C. Her arbejder han for at promovere familievenlig politik.

"Det er en historisk dag for hele pro-life-bevægelsen, der i et halvt århundrede har forsøgt at omstøde 'Roe mod Wade', så vi kan skabe et samfund, hvor flere ufødte kan få beskyttelse," siger han og tilføjer, at den skelsættende afgørelse kalder på endnu mere arbejde for ufødte og for gravide kvinder:

"Det er et wake up call for de samme aktivister om, at nu skal der handling bag ordene. Vi skal arbejde for at gøre det lettere og mere attraktivt at gennemføre en graviditet. Vi skal flytte fokus fra at omstøde 'Roe mod Wade' til at arbejde for sociale reformer til gavn for familier som for eksempel en udvidelse af ordningen med børnepenge."

Allerede i begyndelsen af maj blev sløret løftet for, hvilken retning højesteret hældede til i spørgsmålet. I et uhørt læk fra den normalt hemmelighedsfulde domstol kunne mediet Politico fortælle, at et flertal af de ni dommere ville underkende “Roe mod Wade”. Lækket var en skandale for højesteret, hvis dommere i mellemtiden er blevet presset fra begge fløje på trods af, at de ikke havde færdigbehandlet sagen.

Der blev udøvet hærværk mod kirker og bygninger tilhørende organisationer, der er modstandere af abort. Og en mand meldte sig selv til politiet efter at have rejst på tværs af landet med det formål at dræbe en af de konservative højesteretsdommere som en reaktion på lækket. Han blev anholdt få meter fra dommerens hus.

Kontroversiel afgørelse fra begyndelsen

Men flertallet fra dengang stemte også i den endelige afgørelse for at underkende “Roe mod Wade”, der siden sin fødsel har været kontroversiel og omdiskuteret. Selv eksperter inden for forfatningsret, der er tilhængere udstrakte abortrettigheder, har givet udtryk for, at “Roe mod Wade” stod på usikker juridisk grund. For eksempel professor i forfatningsret Akhil Reed Amar fra Yale University, der skrev i The Wall Street Journal, at højesteret har en lang historie med at underkende tidligere afgørelser. 

“I dag er højesteretsafgørelsen fra 1973 i ‘Roe mod Wade’ (…) på samme måde moden til at blive omgjort. Ifølge mange eksperter i forfatningsret på tværs af det politiske spektrum mangler afgørelsen solid forbindelse til selve forfatningen,” skrev i sit indlæg, han sluttede med:

“Kort og godt stemmer jeg på Demokraterne og er tilhænger af abortrettigheder, men jeg er imod ‘Roe mod Wade’. Højesterets afgørelse i den sag (i 1973, red.) var simpelthen ikke rodfæstet i, hvad der står i forfatningen eller i nogen bredt accepterede historiske skikke eller normer i dette land.”

Andre har indvendt, at de konservative dommer har fraveget et princip, man kalder stare decicis, hvilket i bund og grund betyder respekt for præcedens. At fordi kvinder har haft en føderalt sikret ret til abort i snart 50 år, er det for indgribende at underkende den ret. Også selvom den oprindelige afgørelse fra 1973 var på usikker grund.

Mens abort vil blive betydeligt mere begrænset for kvinder i Syden og Midtvesten, har andre delstater givet udtryk for at ville lempe adgangen til abort endnu mere, end de er i dag. Efter lækket i maj om den forestående afgørelse afskaffede guvernøren i Illinois, J.B. Pritzker for eksempel et krav om, at forældre skal underrettes, når mindreårige søger abort. Andre delstater har iværksat tiltag for at udvide retten til abort, og i 2019 vedtog delstaten New York en lov, der afkriminaliserer abort på et hvilket som helst tidspunkt i graviditeten.

Seks delstater og Washington D.C. tilbyder allerede abort gennem hele graviditeten uden nogen øvre tidsgrænse.