Prøv avisen

USA’s højreekstremister har fået blod på tanden

”Den hvide nationalisme er lige nu i en opsvingsbølge i USA. Antallet af personer, der identificerer sig med bevægelsen, er voksende, og mange er meget vrede. Det skaber en form for trykkoger,” siger Mark Pitcavage, der som leder af ADL’s center om ekstremisme følger de amerikanske højreekstremistbevægelser tæt. Foto: Megan Jeligner/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Hvid nationalisme er en voksende trussel i USA, viser rapport. Men selvom bevægelsen har fået en opblomstring efter Trumps tiltrædelse, er det for nemt kun at skyde skylden på præsidenten

Vold og terrorhandlinger motiveret af en hvid nationalistisk ideologi er en voksende trussel mod USA. Det viser en opgørelse fra den store jødiske interessegruppe Anti-Defamation League, ADL, der i en årlig rapport kortlægger alle ekstremisme-relaterede drab i USA.

Ifølge rapporten var højrefløjsekstremister i 2018 ansvarlige for flere drab end i noget andet år siden 1995, hvor terroristen Timothy McVeigh dræbte 168 mennesker ved et bombeangreb mod en føderal kontorbygning i Oklahoma City. Mindst 50 mennesker blev dræbt af højrefløjsekstremister, hvilket er en stigning på 35 procent i forhold til 2017, og knap 80 procent af gerningspersonerne kan kategoriseres som hvide nationalister.

Tendensen er fortsat i år, og truslen fra hvid nationalisme kom højt på dagsordenen i USA igen efter et masseskyderi i et indkøbscenter i grænsebyen El Paso i Texas, som i begyndelsen af august kostede 22 fortrinsvist ikke-hvide personer livet. Gerningsmanden i El Paso skrev i et manifest inden angrebet, at han håber, at hans voldshandling vil afskrække migranter med latinamerikansk baggrund fra at søge mod USA.

”Den hvide nationalisme er lige nu i en opsvingsbølge i USA. Antallet af personer, der identificerer sig med bevægelsen, er voksende, og mange er meget vrede. Det skaber en form for trykkoger,” siger Mark Pitcavage, der som leder af ADL’s center om ekstremisme følger de amerikanske højreekstremistbevægelser tæt.

Opsvingsbølgen begyndte i 2015 og faldt sammen med, at erhvervsmanden Donald Trump søsatte sin præsidentkampagne, forklarer han.

”De hvide nationalister bifalder Trumps tilgang til indvandring, hans antielitære retorik og hans hang til konspirationsteorier, og hans præsidentskab har givet dem blod på tanden. Samtidig har vi oplevet, at Trumps præsidentskab har opildnet det såkaldte alternative højre, som har fået succes med at mobilisere vrede unge hvide mænd, og som i de seneste år er rykket fra en tilværelse online og ud i den rigtige verden. Den er den første bevægelse siden 1980’ernes skinheads, der virkelig har formået at samle en generation af unge hvide racister,” siger Mark Pitcavage.

Efter masseskyderiet i El Paso bebrejdede flere meningsdannere præsident Trump for at give rygdækning til den hvide nationalisme. Trump har flere gange undladt at fordømme hvide nationalister som gerningsmanden, der i 2017 dræbte en kvindelig moddemonstrant i Charlottesville, og opfordringer til vold mod indvandrere, og han har ligesom gerningsmanden fra El Paso betegnet indvandringen fra Mexico og Centralamerika som en ”invasion”. Den demokratiske præsidentkandidat Beto O’Rourke har i et interview stemplet præsidenten som en ”hvid nationalist”, mens tidligere vicepræsident Joe Biden på Twitter beskylder Trump for at bruge præsidentembedet til at ”opildne og anspore” hvide nationalister. Det Hvide Hus afviser på det kraftigste beskyldningerne og peger på, at Trump efter skyderiet i El Paso klart fordømte racisme, snævertsynethed og bevægelsen for hvidt overherredømme.

Det er forenklet at give Donald Trump ansvaret for den hvide nationalismes fremgang, vurderer Mark Pitcavage.

”USA har haft et problem med bevægelsen for hvidt overherredømme i meget, meget lang tid. Det er heller ikke noget nyt, at politikere mere eller mindre åbenlyst puster til racismens gløder eller bruger sprogbrug, der forbindes med højreekstremisme. Det eneste, der er nyt, er, at det er præsidenten, der gør det,” siger han.