USAs højesteret skal afgøre: Må man bede i byrådet?

Principiel sag om religion i det offentlige rum kommer for USAs højesteret

Er det i strid med USA's forfatning, når byrådsmedlemmer i byen Greece i delstaten New York afsiger bøn inden mødernes start?
Er det i strid med USA's forfatning, når byrådsmedlemmer i byen Greece i delstaten New York afsiger bøn inden mødernes start? . Foto: .

Er det i strid med USAs forfatning, når byrådsmedlemmer i byen Greece i delstaten New York afsiger bøn inden mødernes start? Det spørgsmål skal USAs højesteret tage stilling til i en principiel sag om religionsudøvelse. Sagen, der begynder i den kommende uge, kan føre til, at der løsnes for de begrænsninger på religionens rolle i det offentlige rum, der er traditionen i USA.

Slaget står mellem ateisten Linda Stephens og jøden Susan Galloway på den ene side og byens repræsentant John Auberger, der er republikaner og mødeleder ved byrådsmøderne, på den anden side. Mens førstnævnte part støttes af gruppen Americans United for the Separation of Church and State (Amerikanere samlede for adskillelse af kirke og stat), bakkes Auberger op af den evangelikale organisation Alliance Defending Freedom (Alliancen til forsvar for frihed).

Det er et klassisk slag. Begge parter kæmper for USAs sjæl, siger Marci Hamilton, der er professor i jura ved New York University og ekspert i religion og lovgivning, til nyhedsbureauet Reuters.

Stephens og Galloway sagsøgte første gang byrådet i 2008, fordi de mener, at bønnerne strider mod den amerikanske forfatnings påbud om adskillelse af kirke og stat. Højesteret har tidligere sagt god for bønner før møder i lovgivende forsamlinger, men Galloway og Stephens mener, at bønnerne i Greece, en by med 100.000 indbyggere, er anderledes. Blandt andet fremfører deres sagførere, at byrådsmødernes særlige intime karakter bevirker, at lokale borgere, der ofte deltager aktivt i møderne, oplever betydelig pres til at deltage i bønnerne.

Præsident Barack Obamas regering stiller sig på byens side og påpeger, at der er præcedens for at tillade bøn inden møder i lovgivende forsamlinger, heriblandt i Kongressen i Washington. Da højesteret senest for 30 år siden tog en lignende sag op, henviste domstolen til, at sådanne bønner har været del af USAs historie siden nationens fødsel. Der har siden 2005 været 19 retssager på lavere niveau ved USAs forbundsdomstole om spørgsmålet om bøn i lovgivende forsamlinger, men de fleste er endt med forlig.

Højesteret hører argumenter i sagen på onsdag og offentliggør sin afgørelse i slutningen af juni næste år.