USA’s mødrehjælp fejrer 100 år med åbenhed om abort og prævention

”Politikere i Washington gør stadig alt, hvad de kan, for at fjerne og udvande de rettigheder, som vi har kæmpet så hårdt for over det seneste århundrede,” sagde den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, der var hovedtaler, da organisationen forleden fejrede sit 100-årsjubilæum med et stjernespækket galla i New York. Foto: Charles Sykes/AP/Ritzau Foto

Planned Parenthood revolutionerede USA med sin kamp for kvinders adgang til prævention. I dag står organisationen centralt i værdidebatten om abort og seksualmoral

En kvælende varm julidag for godt 100 år siden fandt den fattige arbejdsmand Jake Sachs sin gravide hustru Sadie bevidstløs i deres trange lejlighed i New York. Den 28-årige mor til tre vidste, at parret ikke havde råd til endnu et barn og havde foretaget en abort.

En sygeplejerske ved navn Margaret Sanger bragte den dødssyge kvinde tilbage til livet. Da Sadie Sachs havde genvundet sine kræfter, bønfaldte hun sygeplejersken om at fortælle hende ”hemmeligheden” bag at undgå flere graviditeter. Sanger havde intet godt svar.

Tre måneder senere ringede Jake Sachs igen til Margaret Sanger. Denne gang døde Sadie 10 minutter efter hendes ankomst. Det var i dette øjeblik, at Sanger besluttede sig for, at nok måtte være nok.

”Jeg havde fået nok af ad hoc-løsninger og overfladiske behandlinger; jeg var fast besluttet på at søge roden af det onde, at gøre noget for at ændre skæbnen for de mødre, hvis lidelser var så umådelige som himlen,” skriver Margaret Sanger i bogen ”An Autobiograhy” (En selvbiografi).

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.