USA's nationale tragedie vokser

Mens antallet af coronadødsfald eksploderer i USA, og beholdningen af værnemidler svinder ind, skifter præsident Donald Trump igen tone og beder befolkningen berede sig på smertefulde tider

Efter at have brugt det meste af marts måned på at bagatellisere truslen fra covid-19 har Donald Trump dramatisk ændret kurs. Amerikanerne, siger han nu, skal berede sig på nogle ”meget, meget smertefulde” uger forude.
Efter at have brugt det meste af marts måned på at bagatellisere truslen fra covid-19 har Donald Trump dramatisk ændret kurs. Amerikanerne, siger han nu, skal berede sig på nogle ”meget, meget smertefulde” uger forude. Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix.

Tænk ikke på de 240.000 amerikanere, som kan miste livet på grund af coronavirussen i USA.

Tænk i stedet på de to millioner mennesker, som kunne miste livet, hvis ikke regeringen var skredet til handling for at bryde smittekæden.

Det er præsident Donald Trumps budskab til amerikanerne i denne uge, hvor han forsøgte at skabe tillid til sin indsats mod coronapandemien, men også advarede amerikanerne om, hvad som er i vente.

”Vores styrke vil blive sat på prøve,” sagde han under et pressemøde natten til onsdag dansk tid.

Efter at have brugt det meste af marts måned på at bagatellisere truslen fra covid-19 har Donald Trump dramatisk ændret kurs. Amerikanerne, siger han nu, skal berede sig på nogle ”meget, meget smertefulde” uger forude.

Alt tyder på, at præsidenten har ret. Læger og sygeplejersker sammenligner situationen på sygehuse i de værst ramte områder såsom storbyen New York med en krigssituation, og forbundsregeringens nødlager af værnemidler og andet udstyr er ved at være udtømt. Natten til torsdag dansk tid kom det frem, at tusinder af respiratorer i regeringens reservebeholdning ikke er funktionsdygtige. Ambulancesirenerne hyler dag og nat i New York, og historiske billeder af et felthospital i den ikoniske Central Park går verden rundt. Med 884 registerede dødsfald på et døgn opgjorde USA onsdag det hidtil højeste daglige dødstal som følge af coronavirus, og det samlede dødstal er nu over 5000. Blandt dissse er et seks uger gammelt spædbarn, som ifølge nyhedsbureauet Reuters er det yngste offer for virussen på verdensplan.

Smitteudbrud finder konstant sted i nye lokalsamfund, og steppeilden synes umulig at slukke. Den amerikanske økonomi gisper efter vejret, og fremskrivninger viser, at følgevirkningerne af coronakrisen kan få ledigheden til at stige til over 25 procent. Nye tal viser, at 6,6 millioner amerikanere i sidste uge søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse, hvilket er dobbelt så mange som i ugen forinden. Tallet omfatter ikke selvstændige, der ikke er berettigede til nogen støtte.

Den skyhøje ledighed vil få alvorlige samfundsmæssige konsekvenser i et land, hvor en stor del af befolkningen lever fra hånd til mund.

Regeringens seneste fremskrivninger for antallet af amerikanske coronarelaterede dødsfald, hvis intet var blevet gjort for at inddæmme pandemien, er 2,2 millioner. Med de nuværende tiltag, der omfatter retningslinjer for begrænset fysisk kontakt mennesker imellem og restriktioner på indrejse til USA, ventes antallet af dødsfald at ramme et sted mellem 100.000 og 240.000 personer. Dette overstiger det amerikanske dødstal i Koreakrigen og Vietnamkrigen lagt sammen, men er ifølge Trump en sejr sammenlignet med det langt højere tal på 2,2 millioner.

Præsident Trumps dystre tone er ny. Så sent som for halvanden uge siden lagde han op til, at det amerikanske samfund ville genåbne til påsketid, men han skiftede forleden kurs, da han forlængede de nuværende coronaretningslinjer indtil slutningen af denne måned.

Slingrekursen foruroliger og forvirrer store dele af den amerikanske offentlighed, og Trump-regeringen har i de seneste dage haft travlt med at bortforklare præsidentens i lang tid fortrøstningsfulde tilgang til krisen som en følgevirkning af hans positive livssyn.

”Præsidenten er et optimistisk menneske,” siger vicepræsident Mike Pence til tv-stationen CNN.

Der er formentlig en del sandhed i dette. Donald Trump har flere gange betegnet new age-prædikanten Norman Vincent Peale, der stod i spidsen for hans barndomskirke Marble Collegiate Church i New York, som en inspirationskilde. Peale var en fortaler for ideen om, at den enkelte igennem positiv tænkning kan overvinde enhver forhindring, og Trumps tendens til at leve i en alternativ virkelighed med alternative kendsgerninger synes at være inspireret af dette.

Alt i Donald Trumps præsidentskab indtil dette punkt tyder da også på, at han ikke er underlagt samme tyngdelov som andre politiske ledere. Han har i sine godt tre år som præsident betalt en uforholdsmæssigt lille politisk pris for sine mange normbrydende usandheder og løgne.

Præsident Trumps forvaltning af den nationale tragedie, som USA lige nu gennemlever, kan dog ændre på dette. Listen over hans svigt er lang. Eksempelvis afskrev han i lang tid coronavirussen som en form for influenza og ignorerede advarsler om en nært forestående pandemi. Senest har han trods beviser på det modsatte benægtet, at der er mangel på testudstyr i USA.

Her og nu er præsidentens popularitetstal dog stigende. Ifølge de seneste tal fra Gallup bifalder 45,8 procent af amerikanerne Trumps embedsførelse, hvilket er den højeste andel, siden han blev indsat i januar 2017.

I en tid, hvor fortvivlelsen vokser i de amerikanske hjem, hepper de fleste amerikanere uanset partitilhørsforhold på Donald Trump. Alle har de den samme målsætning: at bekæmpe virussen. USA er et land i dyb og historisk krise, og den endelige dom over præsidentens indsats vil uvægerligt først falde, når amerikanerne øjner ægte lys for enden af tunnelen.