USA’s største terrortrussel kommer indefra

Siden den 11. september 2001 er alle dødelige terrorangreb i USA blevet udført af amerikanske statsborgere eller personer med permanent opholdstilladelse. Mange af dem er ”ensomme ulve” fra den amerikanske middelklasse

To unge sørger i Los Angeles efter, at 49 mennesker blev dræbt natten til søndag på en natklub i Orlando.
To unge sørger i Los Angeles efter, at 49 mennesker blev dræbt natten til søndag på en natklub i Orlando. . Foto: Lucy Nicholson/Reuters.

Masseskyderiet i Orlando fik i går den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, til at gentage sit krav om at lukke grænsen for muslimske indvandrere. Han foreslog det første gang efter skyderiet i december sidste år i San Bernardino i Californien, hvor 14 mennesker mistede livet, da et ægtepar med muslimsk baggrund gik amok i et handicapcenter.

”Vores ledere er svage. Jeg sagde, at det ville ske, og det bliver bare værre. Jeg forsøger at redde liv og afværge næste angreb. Vi har ikke råd til at være politisk korrekte længere,” sagde Donald Trump.

Et generelt forbud mod muslimsk indvandring ville dog ikke have forhindret de 49 ofre i Orlando og næppe heller have nogen forebyggende effekt fremover, fremgår det af den viden, terroreksperter har om terrorangreb i USA.

Siden flyangrebene den 11. september 2001 er alle angreb, der har kostet menneskeliv, blevet udført af personer, som er født i USA eller har boet længe i landet. I samme periode er omkring 10 flygtninge blevet dømt for mindre overtrædelser af terrorlovgivningen. Det fastslår Peter Berger, terrorekspert ved den amerikanske nyhedsstation CNN, professor ved Arizona Statsuniversitet og forfatter til flere bøger om terrorisme. Han seneste bog ”United States of Jihad” handler om truslen fra USA’s ”hjemmedyrkede terrorister”.

”Massedrabet i Orlando passer ind i et uhyggeligt mønster. Samtlige terrorangreb med dødelige konsekvenser i USA i de seneste 15 år er blevet udført af amerikanske statsborgere eller personer med permanent opholdstilladelse. De har enten arbejdet alene som ensomme ulve eller parvis, uden nogen formelle forbindelser eller træning fra terrororganisationer som al-Qaeda eller Islamisk Stat,” skriver Peter Berger på CNN’s nyhedsside.

Den svenske forsker og professor ved Aalto Universitet i Finland Mats Fridlund, der arbejder med terrorens historie og udvikling, vurderer, at 11. september nærmest var undtagelsen.

”Historisk set er USA’s største terrortrussel altid kommet fra amerikanske medborgere. Uanset, om der har været tale om højre- eller venstreekstremister eller islamister,” siger han.

Dermed adskiller USA sig delvis fra Europa, hvor der er flere eksempler på, at terrorangreb er blevet gennemført med støtte fra udenlandske terrorbevægelser.

”Der findes ingen konkrete beviser på eller overbevisende indicier for, at amerikanske hjemmedyrkede terrorister arbejder sammen med eller får støtte fra internationale terrorgrupper, bortset fra rent moralsk og i form af bifald. De eneste steder, hvor der er set konkrete eksemper, er i tv-serier og hollywoodfilm,” siger Mats Fridlund.

Islamisk Stat har hyldet Omar Mateen, som begik drabene i Orlando, men har ikke direkte sagt, at bevægelsen står bag angrebet. Ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal kunne de amerikanske myndigheder i går ikke bekræfte, at der er en forbindelse mellem Islamisk Stat og gerningsmanden fra Orlando.

Ifølge Daniel Byman, professor i international politik ved Georgetown Universitet og forskningsleder ved Center for Mellemøststudier ved Brookings Institute, sker det hyppigt, at de ensomme ulve er drevet af en blanding af personlige motiver og en ”højere sag” hos den terrorgruppe, de hævder at støtte.

”Orlando kan vise sig at være en variant af det, den franske terrorforsker Olivier Roy kalder ’islamisering af radikaliseringen’. Islam bliver brugt af en person, som allerede er på kanten til at bruge vold, til at retfærdiggøre vedkommendes handlinger og give ham status over for en forsamling,” skriver han i en kommentar i det amerikanske politiske magasin Slate.

Ifølge Peter Berger er Omar Mateen – bortset fra det gruopvækkende antal døde – en typisk amerikansk islamistisk terrorist. Berger har undersøgt baggrunden for samtlige af de omkring 300 islamistiske terrorister, der siden den 11. september er blevet anklaget og eller dømt for terror, og den mest slående fællesnævner er, hvor almindelige de alle har været.

Der er tale om unge mennesker i slutningen 20’erne, en tredjedel af dem er gift, en tredjedel har børn, de har samme uddannelsesniveau som andre amerikanere, og de lider sjældnere af mentale problemer.

”I alle andre henseender end deres dødelige forehavende er de ganske almindelige amerikanere,” som han formulerede det i en analyse i The Wall Street Journal tidligere i år.